ΑΘΗΝΑ
00:16
|
02.05.2024
Η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση είναι η άσκηση πίεσης στους απεργούς μέσω της επίταξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επίταξη των απεργών της ExxonMobil και της TotalEnergies, προκειμένου να καταπνίξει την απεργία που μετρά ήδη 22 μέρες, καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απεργών για αυξήσεις στους μισθούς.

Παρά την πελώρια αύξηση των κερδών τους τους τελευταίους μήνες και ενώ ο πληθωρισμός συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, οι ExxonMobil και Total αρνούνται να συμφωνήσουν σε μια αύξηση των μισθών, με αποτέλεσμα η απεργία να συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν έσπευσε στο πλευρό των δύο εταιρειών ανακοινώνοντας την επίταξη των απεργών και προκαλώντας την αντίδραση της CGT, η οποία δήλωσε πως θα προσβάλει δικαστικά την επίταξη και κάλεσε σε ευρεία συμπαράσταση στους απεργούς. Κι άλλοι κλάδοι μπαίνουν ήδη σε τροχιά απεργιών, καθώς η αγοραστική δύναμη των Γάλλων εργαζομένων κατακρημνίζεται.

Τις ελλείψεις στα πρατήρια που έχουν προκληθεί από την απεργία, τις επιτείνουν, εκτός από τις αγορές πανικού, στις οποίες προβαίνουν πολλοί Γάλλοι, και πολλοί καιροσκόποι, οι οποίοι κερδοσκοπούν αγοράζοντας βενζίνη, προκειμένου να την πουλήσουν έναντι 3 ή και παραπάνω ευρώ/λίτρο.

Σε μία περιοχή κοντά στο Παρίσι, η αστυνομία συνέλαβε πέντε ανθρώπους οι οποίοι αγόρασαν 50 λίτρα βενζίνης και επιχείρησαν να τα πουλήσουν έναντι 3,50 ευρώ/λίτρο. Η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης γεμίσματος μπιτονιών από τα πρατήρια.

Πολλοί επαγγελματίες οδηγοί έχουν προσωρινά σταματήσει να εργάζονται. Νοσοκόμοι, μπέιμπι-σίττερς, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες έχουν αναστείλει τις κατ’ οίκον επισκέψεις λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση είναι η άσκηση πίεσης στους απεργούς μέσω της επίταξης. Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως και έξι μηνών και προστίμου 10.000 ευρώ. Παράλληλα, σήμερα η αστυνομία επιτέθηκε για να καταστείλει το απεργιακό λοκ-άουτ στο διυλιστήριο του Port-Jérôme.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα