ΑΘΗΝΑ
15:57
|
04.05.2024
Η «SpaceX» προειδοποιεί πως θα σταματήσει την δωρεάν παροχή δορυφορικής επικοινωνίας στον ουκρανικό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τότε που άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη, τα δορυφορικά τερματικά Διαδικτύου Starlink της SpaceX, αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας πηγή επικοινωνίας για τον ουκρανικό στρατό, διατηρώντας τις επικοινωνίες του, ακόμα και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου δέχονται πλήγματα από ρωσικά πυρά.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περίπου 20.000 δορυφορικές μονάδες Starlink στην Ουκρανία, με τον Μασκ να αναρτά στο Twitter την Παρασκευή ότι «η επιχείρηση κόστισε στην SpaceX 80 εκατομμύρια δολάρια και θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Τα πράγματα όμως δείχνουν να δυσκολεύουν, καθώς η εταιρία του Ίλον Μασκ, ενημέρωσε, σύμφωνα με το CNN, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί πλέον να καλύπτει δωρεάν τις υπηρεσίες δορυφορικής επικοινωνίας στη χώρα.

«Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικά στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τα υπάρχοντα τερματικά για αόριστο χρονικό διάστημα», αναφέρει επιστολή του διευθυντή κυβερνητικών πωλήσεων της «SpaceX», που εστάλη στο Πεντάγωνο τον Σεπτέμβρη και την οποία επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, η επιστολή ζητά από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να πληρώσει για παραδόσεις πρόσθετων τερματικών Starlink στην κυβέρνηση του Κιέβου και να αναλάβει τη χρηματοδότηση για τη χρήση του συστήματος από την Ουκρανία για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, να καταβάλει δηλαδή ένα κόστος που ξεπερνά τα 124 εκ. δολάρια για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Το ζήτημα ανακινείται, εν μέσω πρόσφατων αναφορών για εκτεταμένες δυσλειτουργίες του Starlink στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Πριν λίγες ημέρες, οι Financial Times, επικαλούμενοι Ουκρανούς αξιωματούχους, έγραψαν πως το Starlink άρχισε να δυσλειτουργεί στα ουκρανικά εδάφη και ότι καταγράφηκαν σημαντικές διακοπές λειτουργίας στις περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Χάρκοβο, προκαλώντας πανικό στον ουκρανικό στρατό.

Ουκρανοί εμπειρογνώμονες, σε δηλώσεις τους στους FT εξέφρασαν την υποψία ότι τα προβλήματα επικοινωνίας σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οφείλονταν σε σκόπιμη απόφαση της SpaceX να περιορίσει την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία έδαφος.

Ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της SpaceX, Ίλον Μασκ, δεν αμφισβήτησε τα προβλήματα λειτουργίας, λέγοντας πως ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης είναι απόρρητο.

Η απειλή της SpaceX ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το Starlink στην Ουκρανία, έρχεται τέλος λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση από τον Ίλον Μασκ, μιας πλατφόρμας υπό τον τίτλο «Ουκρανο-ρωσική ειρήνη» η οποία προτείνει επανάληψη των δημοψηφισμάτων στις περιοχές που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσία, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, ενσωμάτωση και επίσημα της Κριμαίας και ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα