ΑΘΗΝΑ
19:40
|
05.05.2024
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) δεν έχει απαντήσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειρηνευτικές συνομιλίες για τον σχεδόν διετή πόλεμο του Τιγκράι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στη Νότιο Αφρική, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας στη βόρεια Αιθιοπία εντείνονται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Επιτροπή Αφρικανικής Ένωσης (AUC) μας ενημέρωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου 2022 στη Νότια Αφρική. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συμμετάσχουμε», έγραψε εχθές στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Άχμεντ, Ρεντουάν Χουσεΐν.

«Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι από το ότι κάποιοι τείνουν να προκαταλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς κατά των αμυντικών μέτρων».

Ένας εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) δεν ήταν άμεσα διατεθειμένος να σχολιάσει.

Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και οι ηγέτες του TPLF συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, τις οποίες θα μεσολαβούσαν ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης, Ολουσεγκούν Ομπασάνχο, η πρώην αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φουμζίλ Μλάμπο-Νγκούκα και ο πρώην πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα. Ωστόσο, οι συνομιλίες δε διεξήχθησαν ποτέ, πράγμα που αποδόθηκε σε υλικοτεχνικά προβλήματα.

Οι συγκρούσεις, εντωμεταξύ, συνεχίζονται.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποσπάσει αεροδρόμια και άλλες ομοσπονδιακές τοποθεσίες από τον έλεγχο των ανταρτών ως μέρος των «αμυντικών μέτρων».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και τα συμμαχικά τους στρατεύματα από την Ερυθραία υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει μια σειρά από πόλεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή, η οποία, από τα μέσα του 2021, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των ανταρτών του TPLF.

Σε κίνδυνο οι άμαχοι:

Άμαχοι, εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και εκτοπισμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο από τα διασταυρούμενα πυρά.

Μάρτυρες είχαν αναφέρει σφοδρό βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, όπως της πόλης Σάιρ, όπου ένας εργαζόμενος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης ήταν μεταξύ των τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα έναν συγκλονιστικό φόρο αίματος για τους αμάχους.

Το Τιγκράι, στο οποίο διαμένουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αποκλεισμένο και αντιμετωπίζει τρομερές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. Οι κάτοικοί του στερούνται βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και του ηλεκτρισμού.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη βόρεια Αιθιοπία και εκατομμύρια άλλοι χρειάζονται βοήθεια, Επιπλέον, αναφέρονται εκτεταμένες φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων σφαγών και βιασμών, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα