ΑΘΗΝΑ
11:02
|
02.05.2024
Ο Φούμιο Κίσιντα και ο Άντονι Αλμπανέζε υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία δεσμεύονται να αναλάβουν δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν διεθνείς κανόνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, και ο Αυστραλός ομόλογός του, Άντονι Αλμπανέζε, υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία η Ιαπωνία και η Αυστραλία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις τριμερείς σχέσεις ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναλάβουν δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Ο Κισίντα, ο οποίος ξεκίνησε μια τριήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία την Παρασκευή, και ο Αλμπανέζε επιβεβαίωσαν τη σημασία ενός «ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», ενώ σε ξεχωριστή δήλωση επιβεβαίωσαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, προειδοποιώντας για την είσοδο της Κίνας στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου της Εταιρικής Σχέσης του Ειρηνικού.

«Ο οικονομικός εξαναγκασμός και οι αδικαιολόγητες περιοριστικές εμπορικές πρακτικές είναι αντίθετες με τους στόχους και τα υψηλά πρότυπα» της συμφωνίας, ανέφερε η δήλωση. Στην κοινή ανακοίνωσή τους ενώπιον του Τύπου στην πολιτειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, ο Αλμπανέζε ανέφερε ότι η δήλωση «ορόσημο» «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην περιοχή της στρατηγικής μας ευθυγράμμισης».

Ο Κισίντα δήλωσε ότι η διακήρυξη θα γίνει «πυξίδα» για να καθοδηγήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ Ιαπωνίας και Αυστραλίας «την επόμενη δεκαετία». Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη σταθερότητας στην προμήθεια πόρων της Αυστραλίας στην Ιαπωνία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για περισσότερο από το 90% των ενεργειακών αναγκών της.

Ο Αλμπανέζε είπε ότι η Αυστραλία έχει διαδραματίσει «ειδικό ρόλο στην υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας» σε μια εποχή που οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αλμπανέζε ότι η Ιαπωνία και η Αυστραλία θα προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Η Ιαπωνία εισάγει φυσικό αέριο, σιδηρομετάλλευμα και άλλους ζωτικούς πόρους από την Αυστραλία, καθιστώντας την βασικό εταίρο.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ιαπωνία, αλλά εξέτασε προσωρινά το ενδεχόμενο να περιορίσει τις αποστολές του πόρου, λέγοντας ότι η εξωτερική ζήτηση για την ενέργεια αυξήθηκε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας έλλειψη LNG για την εγχώρια αγορά.

Οι δύο χώρες αποτελούν μέρος του Quad, του Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Τόκιο και η Καμπέρα έχουν χαρτογραφήσει βήματα για την εφαρμογή μιας διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας πρόσβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης στρατευμάτων από τη μία χώρα στην άλλη για κοινές ασκήσεις και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Επί του παρόντος, η Ιαπωνία έχει συνάψει αντίστοιχη συμφωνία μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφαρμογή του συμφώνου θα χρησιμεύσει ως βάση για την ενσωμάτωση των επιχειρήσεων ασφαλείας μεταξύ της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με το βλέμμα σε μια πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν.

Η επίσκεψη του Κισίντα στην Αυστραλία είναι η πρώτη από Ιάπωνα πρωθυπουργό από το 2018. Είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αυστραλία τον Ιανουάριο, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Αλμπανέζε επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Μάιο για τη σύνοδο κορυφής του Quad που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έκανε επίσης ένα ταξίδι στο Τόκιο για να παραστεί στην κρατική κηδεία του Σίνζο Άμπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα