ΑΘΗΝΑ
13:42
|
02.05.2024
Αναμένεται πως αύριο θα υπάρξει εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν δεχθεί δριμεία κριτική μετά τον θάνατο ενός υπό κράτηση νεαρού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με αναλυτές και ακτιβιστές, οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έχουν τις τελευταίες ημέρες εντείνει την καταστολή για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Η διαδήλωση θα γίνει στην πρώτη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία και συνέβαλε στο να βυθιστεί η χώρα σε οικονομική κρίση.

Αναμένεται πως αύριο θα υπάρξει εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν δεχθεί δριμεία κριτική μετά τον θάνατο του νεαρού Μουντασέρ Καμάλ, ενόσω τελούσε υπό κράτηση, στις 11 Οκτωβρίου.

Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο Καμάλ πέθανε λόγω πόνου στο στομάχι, αλλά η οικογένεια του Καμάλ και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το σώμα του φέρει σημάδια βασανιστηρίων. Δικηγόροι και ακτιβιστές ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του.

«Η χούντα βασίζεται σε αυτού του είδους τη βία για να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Σαμέρ Χαμζά, ένα 25χρονο μέλος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.

«Αυτή τη φορά, το έγκλημα διαπράχθηκε από την αστυνομία, αλλά ένοπλες ομάδες και ο στρατός έχουν κάνει το ίδιο στο παρελθόν», είπε.

Μετά τον θάνατο του Καμάλ, οι κυβερνώντες στρατηγοί έχουν καταστείλει διαδηλώσεις και ακτιβιστές.

Οι διαδηλωτές υπόσχονται να δώσουν μαζικό παρών την Τρίτη.

Οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές και καλλιτέχνες που συνδέονται με τις διαδηλώσεις. Την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο τέχνης και τεχνολογίας «Civil-Lab» στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ. Οι αστυνομικοί κατέστρεψαν μια έκθεση τέχνης, κατέσχεσαν πίνακες και συνέλαβαν εννέα άτομα.

Ενώ οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση το ίδιο βράδυ, κατηγορήθηκαν για παρακίνηση για βία κατά των αρχών, διατάραξη της δημόσιας ειρήνης και διακύβευση της δημόσιας ασφάλειας. Θέμα της έκθεσης αποτελούσε η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

Ένοπλες ομάδες που ευθυγραμμίζονται με τον στρατό τροφοδοτούν επίσης τη βία στις παραμελημένες περιφέρειες της χώρας.

Στην πολιτεία του Γαλάζιου Νείλου, τουλάχιστον 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο αυτού που ο ΟΗΕ και διπλωμάτες περιγράφουν ως «διακοινοτική βία», αν και ο όρος δέχεται την επίκριση πως συσκοτίζει τους πολιτικούς παράγοντες της σύγκρουσης.

Ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ανέρχεται στους 118, τον ένα χρόνο, κατά τον οποίο ο στρατός βρίσκεται στην εξουσία.

(Πηγή: AlJazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα