Επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο, έστειλε ο Γάλλος δικηγόρος τού Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή των ΗΠΑ, με την οποία του ζητά να βοηθήσει στην επιστροφή του πελάτη του στην πατρίδα του.
«Η υπόθεση Βίνικ για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι νομική, αλλά πολιτική», αναφέρει στην επιστολή του ο Φρεντερίκ Μπέλο, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 50 ετών.
«Το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει τον Βίνικ είναι η ανταλλαγή του, μαζί με άλλους Ρώσους κρατούμενους στις ΗΠΑ, με Αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία, όπως η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ο Πολ Γουίλαν και άλλοι» αναφέρει ο Γάλλος δικηγόρος.
«Συνειδητοποιώντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε κρατικό επίπεδο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, ο Αλεξάντερ Βίνικ, απευθύνεται στην Αγιότητά σας ως υπερασπιστή της Ορθόδοξης πίστης και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών και σας ζητά να υψώσετε τη φωνή σας για να υποστηρίξετε την έκκλησή του να επιστρέψει στην πατρίδα του», αναφέρεται στην επιστολή αποσπάσματα της οποίας έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο TASS.
Σ’ αυτήν, επισημαίνει ότι ο Βίνικ είναι ένας «βαθιά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός» και τονίζεται ότι «η πίστη ότι η αλήθεια θα επικρατήσει στο τέλος τον βοήθησε να αντέξει τη μοναξιά, τον χωρισμό από την οικογένειά του, τον θάνατο της γυναίκας του και την τερατώδη αδικία εις βάρος του εκ μέρους των αρχών μιας σειράς χωρών»
Στην έκκλησή του, ο δικηγόρος του Βίνικ, επισημαίνει πολλαπλές παραβιάσεις στην υπόθεση, από την σύλληψη του πελάτη του στην Ελλάδα και την έκδοσή του στη Γαλλία, μέχρι και την μεταφορά του, στη συνέχεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστός ως Mr Bitcoin, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική, στις 25 Ιουλίου του 2017, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα από 4 – 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του, ανενεργού πλέον, διαδικτυακού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων VTS-e.
Τον Δεκέμβριο του 2019, εκδόθηκε στη Γαλλία, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτησή του, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να εκδοθεί στη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο του 2020, το Σωφρονιστικό Δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, εκδόθηκε από τη Γαλλία πίσω στην Ελλάδα και στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, δυνάμει αιτήματος που είχε λάβει ήδη από το 2017 ο Άρειος Πάγος, παρότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου κατηγορείται για υπεξαίρεση άνω των 600.000 ρουβλίων και «απάτη μέσω του διαδικτύου» ύψους 750 εκατομμύριων ρουβλίων, και να εμφανιστεί ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου.
Έκτοτε, κρατείται στις ΗΠΑ, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με την Ελληνίδα συνήγορό του Ζωή Κωνσταντοπούλου και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Καλιφόρνια, πιθανότατα στις 16 Δεκεμβρίου.
Ρώσοι διπλωμάτες, αναφέρει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη Σεπτέμβρη με τον Βίνικ, κατά την οποία διαβεβαίωσαν ότι «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την τύχη του συμπατριώτη τους».
«Η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ρώσων που κρατούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ είναι το πρωταρχικό καθήκον της διπλωματικής αποστολής», τόνισε η ρωσική πρεσβεία.