ΑΘΗΝΑ
18:52
|
24.04.2024
Η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια δημοσιογράφων και γραφεία κουρδικών μέσων ειδήσεων σε έξι πόλεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δέκα Κούρδους δημοσιογράφους συνέλαβε, σήμερα το πρωί, η τουρκική αστυνομία, μια μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος ο οποίος τιμωρεί με φυλάκιση τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», ανέφερε το Συνδικάτων Δημοσιογράφων της Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αστυνομικές δυνάμεις, επέδραμαν σε κατοικίες δημοσιογράφων και στα γραφεία των πρακτορείων ειδήσεων Mezopotamya και Jin σε έξι διαφορετικές πόλεις, «στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από την Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας», χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο της έρευνας.

Το πρακτορείο Jin, μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής οι αστυνομικοί έσπασαν πόρτες και τρεις δημοσιογράφοι του απομακρύνθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη με χειροπέδες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya, στο οποίο αφορούν οι υπόλοιπες επτά συλλήψεις, ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι του αντιμετωπίστηκαν βάναυσα από την αστυνομία, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά. «Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, σημειωματάρια, εφημερίδες, κουρδικά περιοδικά, ταυτότητες και περισσότερα από 100 βιβλία που βρέθηκαν σε ένα σπίτι», ανέφερε.

Τον περασμένο Ιούλιο, 16 Κούρδοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ και τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς να έχει ακόμα απαγγελθεί κατηγορία, με πολλούς να ανησυχούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους σημερινούς συλληφθέντες.

«Η σύλληψη δημοσιογράφων, σε επιχειρήσεις τα ξημερώματα, λίγες μέρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τη λογοκρισία αποτελεί μια προσπάθεια ποινικοποίησης του επαγγέλματος», δήλωσε ο Ουλκού Σχίν, δικηγόρος της TGS, αναφερόμενος στον νέο νόμο για την «παραπληροφόρηση» που στοχεύει να αυξήσει τον κυβερνητικό έλεγχο στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οργανώσεις παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν καταδικάσει τον συγκεκριμένο νόμο ως μια ελάχιστα καλυμμένη επίθεση σε ό,τι απομένει από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Η Τουρκία παραμένει ένας από τους « χειρότερους δεσμοφύλακες δημοσιογράφων στον κόσμο », σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, και συνεχίζει να ασκεί πίεση στα μέσα ενημέρωσης μέσω δικαστικών υποθέσεων, προστίμων και ποινών φυλάκισης.

Η Τουρκία κατατάχθηκε στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κόσμο το 2022, όσο αφορά στην ελευθερία του Τύπου, με βάση την εκτίμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα