ΑΘΗΝΑ
14:54
|
02.05.2024
Μόλις τον περασμένο Απρίλη, οι ουκρανικές αρχές θεωρούσαν τον Σταϊνμάιερ ανεπιθύμητο, λόγω των υποτιθέμενων στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έφθασε σήμερα στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του σοσιαλδημοκράτη, άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε ένα ταξίδι στο Κίεβο τον Απρίλιο, μαζί με τους Προέδρους της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση τον αποκήρυξε, αναφέροντας ως αιτία τη φιλική προς τη Ρωσία στάση του τα τελευταία χρόνια.

Η ουκρανική θέση εξόργισε τους Γερμανούς πολιτικούς. Ο ίδιος ο Σταϊνμάγερ είχε παραδεχτεί στο παρελθόν ότι έκανε λάθη σχετικά με την πολιτική απέναντι στη Ρωσία. 

Μόλις στις αρχές Μαΐου ο Σταϊνμάγερ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατάφεραν τελικά να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις με ένα τηλεφώνημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε προσωπικά τον Σταϊνμάγερ να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν ταξιδέψει έκτοτε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς .

«Θα με χαροποιήσει η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θέλω να πάρω μια ιδέα για τη ζωή εν μέσω του πολέμου» ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί τη μικρή πόλη Κορίκιβα, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία που είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απελευθερωμένη πόλη όμως καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ψύχος, καθώς οι υποδομές της καταστράφηκαν. Ο Γερμανός πρόεδρος θα προσφέρει βοήθεια στην κοινότητα για τις ενεργειακές υποδομές της.

«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς είναι: Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο», είπε.

Ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ θα αναλάβει, από κοινού με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. «Όσο περισσότερες αδελφοποιημένες πόλεις υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περάσουμε τον χειμώνα και να οικοδομήσουμε μαζί το ευρωπαϊκό μέλλον», διαβεβαίωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα