ΑΘΗΝΑ
19:23
|
04.05.2024
Μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή, εγκατέλειψε την Ουκρανία όπου κατηγορείται για υπεξαίρεση και εσχάτη προδοσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Νις, στην Σερβία, συνεδρίασε, χθες Τρίτη, προκειμένου να αναγνώσει το αίτημα της Ουκρανίας για την έκδοση του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της, Αντρίι Ναούμοφ, ο οποίος κρατείται στη Σερβία.

Ο φυγάς, πρώην στρατηγός των υπηρεσιών ασφαλείας, συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο σε συνοριακό πέρασμα της Σερβίας με τη Βόρεια Μακεδονία, έχοντας πάνω του πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2022, μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή, εγκατέλειψε την Ουκρανία χωρίς να πάρει την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Την 1η Απριλίου του 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε στην καθαίρεση του από τον βαθμό του στρατηγού και εκκίνησε, εναντίον του, έρευνα για πιθανή εσχάτη προδοσία.

Ο Αντρίι Ναούμοφ είχε το βαθμό του στρατηγού και τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της SBU. Τον Ιούλιο του 2021 αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας διάφορων σκανδάλων για παράνομες δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν στον ουκρανικό Τύπο. Ο ίδιος τα θεωρούσε μεθοδευμένα και κατευθυνόμενα από αντιπάλους του στο εσωτερικό της SBU.

Μετά τη συνεδρίαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νις, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η συνήγορος υπεράσπισης του Ναούμοφ, δήλωσε ότι το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως κατάχρηση εξουσία και υπεξαίρεση, από το 2018, αλλά όχι εσχάτη προδοσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η κατηγορία αυτή δεν θα προστεθεί στο μέλλον.

Το δικαστήριο της Νις θα συνεδριάσει ξανά για το αίτημα έκδοσης του Ουκρανού, πρώην αξιωματούχου, στις 3 Νοεμβρίου. Εάν αποφανθεί υπέρ της έκδοσής του, ο Ναούμοφ πιθανότατα θα ασκήσει έφεση σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου το ζήτημα θα περάσει στη δικαιοδοσία του Σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα