ΑΘΗΝΑ
05:07
|
27.04.2024
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συνελήφθη για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», όταν έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων εις βάρος Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, μετά το αίτημά της, να διεξαχθεί έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, σήμερα Τετάρτη.

Ο Δρ Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσάντσι συνελήφθη με την κατηγορία της «διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας» στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας.

Η 63χρονη, ιατροδικαστής, έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της τεκμηριώνοντας βασανιστήρια και κακομεταχείριση και είναι κορυφαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα Birgun και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιδρομή, νωρίς το πρωί το πρωί στο σπίτι της, και οδηγήθηκε στην Άγκυρα, όπου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα εναντίον της την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Κούρδων μαχητών ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, επιμένοντας ότι ο στρατός δεν έχει τέτοια όπλα.

«Προφανώς, χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τοξικά χημικά αέρια που επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα», είπε η Δρ. Φιντσάντσι, στο Media Haber κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, αναφερόμενη σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρονται να τεκμηριώνουν την χρήση χημικών όπλων, ενώ προέτρεψε τις ανεξάρτητες αποστολές να διερευνήσουν το περιστατικό εντός του πεδίου εφαρμογής των διεθνών συνθηκών.

Μετά τη συνέντευξη, η γιατρός βρέθηκε στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ενώ ξεκίνησε και νομική έρευνα με το σκεπτικό της «διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «προσβολής του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των θεσμών του.

Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV) του οποίου η Φιντσάντσι είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου, κατήγγειλε τη σύλληψη ως «απαράδεκτη» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατηγόρησε ότι συκοφάντησε τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και ότι προσέβαλε τη χώρα της «μιλώντας τη γλώσσα της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η σύλληψη της κορυφαίας γιατρού πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την πραγματοποίηση επιδρομών της αστυνομίας σε αρκετές τουρκικές πόλεις και τη σύλληψη 11 δημοσιογράφων που συνεργάζονταν με φιλοκουρδικά μέσα.

Πηγή: ahvalnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα