ΑΘΗΝΑ
01:29
|
24.04.2024
Η μάχη για την προεδρία της Βραζιλίας, ιδίως έπειτα από την ισοπαλία που καταγράφηκε στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση, εξακολουθεί να είναι σκληρή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο πλησιάζει η κρίσιμη αναμέτρηση για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, η ισχνή διαφορά που προέκυψε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχει εντείνει την αναζήτηση ψήφων από τη δεξαμενή εκείνη των ψηφοφόρων που «αντιστάθηκαν» στους δύο υποψηφίους: για τον Λουΐς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα του Κόμματος των Εργατών (PT) αυτοί είναι οι θρησκόληπτοι και ιδιαίτερα οι Ευαγγελικοί και για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου οι γυναίκες και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που είτε ψήφισαν άλλους υποψηφίους, είτε συνέβαλαν στο 20% της αποχής.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι διεκδικούν το διφορούμενο ποσοστό των ψηφοφόρων στα κεντρώα κόμματα, που μολονότι οι ηγεσίες τους έχουν ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου, εκείνοι ακόμη αμφιταλαντεύονται και θεωρείται πως δεν θα πειθαρχήσουν. Η προσοχή τους ιδιαίτερα εστιάζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, το πολυπληθέστερο, πιο πλούσιο, αλλά και με μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες κομμάτι, όπου η μετακίνηση ψηφοφόρων, σε αυτό το σημείο πλέον για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο Μπολσονάρου συνεχίζει να ποντάρει και πασχίζει να εκμεταλλευθεί τα θεμελιωμένα αντι-ΡΤ αισθήματα μεγάλου μέρους της κοινωνίας από την εποχή της πρώτης προεδρίας του Λούλα και της Ντζίλμα Ρούσεφ, επισείει τον κίνδυνο του «κομμουνισμού» και προβάλλει την αναντίρρητη καλή επίδοση της οικονομίας (4η χαμηλότερος πληθωρισμός στην G20), ενώ επίσης έχει στη φαρέτρα του και τις κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα του Auxilio Brasil για τις γυναίκες και τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις – μάλιστα την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας οι τράπεζες άρχισαν να εκταμιεύουν τα πρώτα 18 δισ. ρεάις του προγράμματος.

Η μάχη, ιδίως έπειτα από την ισοπαλία που καταγράφηκε στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση, εξακολουθεί να είναι σκληρή, όσο και αν το Ανώτατο Δικαστήριο πάσχισε να παρέμβει και να επιβάλει κάποιους δεοντολογικούς κανόνες. Το αποτέλεσμα της παρέμβασής του, για να μειωθεί το ποσοστό των απαντήσεων στον Λούλα και των διαφημιστικών του Μπολσονάρου, εξήψε μόνο τα πνεύματα και πρόσφερε ένα εφαλτήριο στον ακροδεξιό ηγέτη να διακηρύξει πάλι ότι εξυφαίνονται συνωμοσίες εναντίον και να ονειδίζει ονειδίζει το δικτατορικό καθεστώς” που εγκαθιστά το Ανώτατο Δικαστήριο με την διεύρυνση των εξουσιών του.

Μέσα σε τούτο το κλίμα και ο ίδιος ο Λούλα έχει επιδοθεί στο κυνήγι μαυλισμού των Ευαγγελικών. Εκείνης της ομάδας που περισσότερο έχει στηρίξει τον αντίπαλό του (62% υπέρ του Μπολσονάρου έναντι 38% για εκείνον) και η συμπαγής συμπεριφορά της στις κάλπες, αλλά και η εν γένει επιρροή της στις τάξεις των θρησκευόμενων μπορεί να μεταβάλλει τις προθέσεις πολλών ψηφοφόρων. Έτσι ο Λούλα δημοσίευσε, μία «Επιστολή προς τους Ευαγγελικούς», με την οποία τους διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται, όπως την κατηγορούν οι αντίπαλοι, να θέσει περιορισμούς στην άσκηση της πίστης ή στη λειτουργία των ναών και των κοινωνικών εκδηλώσεων των δογμάτων. Καλώντας τους να μην «συγχέουν την πίστη με την πολιτική» και καλώντας τον Μπολσονάρου «να κάνει πολιτική στον δρόμο και όχι στον άμβωνα», ο Λούλα επεχείρησε να τους καθησυχάσει σχετικά με την πολιτική του για τις αμβλώσεις (σε μία χώρα με εκατομμύρια διακοπτόμενες κυήσεις, από τις οποίες μόλις οι 2.000 νόμιμες), τονίζοντας πως «πιστεύει στη ζωή, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Δημιουργού» και τους διαβεβαίωσε για τη δική του πίστη.

Μεγάλο ρόλο στον επηρεασμό της συνείδησης των ψηφοφόρων την ώρα της κάλπης παίζουν οι «επιφανείς» παράγοντες στην κοινωνία, που εκφράζουν την υποστήριξή τους στον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Ο Μπολσονάρου επιχείρησε κι εκείνος να προβάλλει την δική του στρατιά από προσωπικότητες στους δύο χώρους που ιδιαίτερα συγκινούν τους Βραζιλιάνους: τη μουσική και το ποδόσφαιρο. Με το ψηφοδέλτιό του άλλωστε εξελέγη γερουσιαστής ο μεγάλος άσσος του ποδοσφαίρου και ίνδαλμα ακόμη στη χώρα του Ρομάριο, ενώ πριν λίγες ημέρες σε ζωντανή επικοινωνία με τον Μπολσονάρου σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης, ο σημερινός “Μεσσίας” του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Νεϊμάρ δήλωσε ότι θα αφιερώσει στον ακροδεξιό ηγέτη το πρώτο γκολ που θα σημειώσει στο Μουντιάλ του Κατάρ και τον διαβεβαίωσε πως βρίσκεται στην διάθεσή του για «το καλό της Βραζιλίας». Επίσης ο Μπολσονάρου πραγματοποίησε εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας, που αυτός πρεσβεύει, μία πλειάδα από διάσημους και δημοφιλείς τραγουδιστές. Μόνο, που σε κάποιο βαθμό η στήριξη τούτη γύρισε «μπούμερανγκ» για τον Μπολσονάρου, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι γνωστοί για τα εξωσυζυγικά τους σκάνδαλα και τη συμπεριφορά τους απέναντι στις συντρόφους τους και κάθε άλλο μπορούν να θεωρηθούν υπόδειγμα οικογενειάρχη ή ηθικού και θρησκευόμενου στοιχείου…

Από την πλευρά του, ο Λούλα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που του προσφέρει ο αντίπαλός του για να τον μειώσει: οι ατυχείς δηλώσεις του νυν προέδρου για μία συνάντησή του με ανήλικες Βενεζολάνες, του έχει κοστίσει τη ρετσινιά του «παιδεραστή» στο διαδίκτυο, με τη Σιμόνι Τέμπετ (τρίτη στην κατάταξη υποψήφια, που πρόσφατα τάχθηκε στο πλευρό του Λούλα) να συντηρεί το θέμα. Ενώ και ο ίδιος ο Λούλα, στην πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση έφερε σε δύσκολη θέση τον Μπολσονάρου για τις παλιότερες θέσεις του υπέρ της δικής του προεδρίας μέσα στο κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «λαγό» του εκείνη την εποχή. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Μπολσονάρου να δηλώνει πως το 2002 ψήφισε Λούλα στον δεύτερο γύρο απέναντι στον τότε υποψήφιο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου εξαιτίας του προγράμματος υπέρ του στρατού, της ενίσχυσης του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της άμυνας της χώρας. Βέβαια, δεν είναι βέβαιο εάν τέτοιοι έπαινοι μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανο έναν αριστερό υποψήφιο, όμως οι «κατά συνθήκην» βοήθειες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα