ΑΘΗΝΑ
20:05
|
26.06.2026
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τα drones ήταν εξοπλισμένα με καναδικής κατασκευής σύστημα πλοήγησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ανακτήσει και αναλύσει τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων σκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση σε πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία την προηγούμενη ημέρα, διαπιστώνοντας ότι τα drones ήταν εξοπλισμένα με καναδικής κατασκευής σύστημα πλοήγησης.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη με 16 μη επανδρωμένα σκάφη νωρίς το Σάββατο καθώς και ότι «ειδικοί» του βρετανικού ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτού που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση, έναν ισχυρισμό που η Βρετανία έχει αρνηθεί.

Η Ρωσία είπε ότι απέκρουσε την επίθεση, αλλά ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών έξω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πληροφοριών που ανακτήθηκαν από τη μνήμη του δέκτη πλοήγησης, διαπιστώθηκε ότι η εκτόξευση θαλάσσιων drones πραγματοποιήθηκε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα drones μετακινήθηκαν κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας του διαδρόμου σιτηρών προτού αλλάξουν πορεία για να κατευθυνθούν προς τη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ ένα από τα θαλάσσια drones φαίνεται να ξεκίνησε από την ίδια τη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου σιτηρών.

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την προκαταρκτική εκτόξευση αυτής της συσκευής από ένα από τα πολιτικά σκάφη που ναυλώθηκαν από το Κίεβο ή τους δυτικούς προστάτες του για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τους θαλάσσιους λιμένες της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βενεζουέλα: Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς και ισοπεδωμένες πόλεις (upd)

Αυτοπυρπολήθηκε 50χρονος Ροδίτης για να κατηγορήσει την πρώην σύντροφό του για επίθεση

Ένοχοι οι 57 από τους 58 Κρητικούς αγρότες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μόνο το κεφάλαιο της δόσης θα πληρώνουν, προσωρινά, οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα