ΑΘΗΝΑ
06:50
|
13.05.2024
Οι δύο άνδρες απελευθερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά μόλις τον Νοέμβριο του 2021 τα ονόματά τους «καθαρίστηκαν» πλήρως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δύο άνδρες, των οποίων οι καταδίκες για τη δολοφονία του Malcolm X το 1965 ανατράπηκαν πέρυσι, θα λάβουν 36 εκατομμύρια δολάρια από την πόλη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος τους.

«Η τραγωδία της δολοφονίας του Malcolm X έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο και επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι οδήγησε στις καταδίκες και στη φυλάκιση δύο αθώων, νεαρών, μαύρων ανδρών στην Αμερική», είπε ο δικηγόρος τους, Ντέιβιντ Σάνις σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Γαλλικό Πρακτορείο, το βράδυ της Κυριακής.

Οι δύο άνδρες, ο Μοχάμεντ Αζίζ και ο Χαλίλ Ισλάμ, πάντα υποστήριζαν ότι δεν διέπραξαν τη δολοφονία.

Ο Αζίζ, 84 ετών, είχε ζητήσει 40 εκατομμύρια δολάρια αφού εξέτισε περίπου δύο δεκαετίες στη φυλακή και περισσότερα από 55 χρόνια αφότου κατηγορήθηκε. Ο Αζίζ είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά.

Ο Ισλάμ, ο οποίος πέθανε το 2009 σε ηλικία 74 ετών, πέρασε επίσης περισσότερα από 20 χρόνια στη φυλακή και αθωώθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Οι κληρονόμοι του έχουν επίσης καταθέσει μήνυση 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο άνδρες απελευθερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά μόλις τον Νοέμβριο του 2021 τα ονόματά τους «καθαρίστηκαν» πλήρως από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, το οποίο χαρακτήρισε τις καταδίκες τους πριν από σχεδόν μισό αιώνα «αστοχία της δικαιοσύνης».

«Σήμερα αναγνωρίζουμε αυτή την αδικία και κάνουμε ένα μέτριο βήμα προς την επανόρθωση της», είπε ο Σάνιες.

Επιβεβαίωσε μια αναφορά από τους New York Times ότι η πόλη της Νέας Υόρκης θα πληρώσει 26 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μοιραστούν μεταξύ του 84χρονου Αζίζ και της οικογένειας του Ισλάμ.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Υόρκης θα καταβάλει επίσης πέντε εκατομμύρια δολάρια στον καθένα.

Ο Νικ Παολούτσι, εκπρόσωπος του Νομικού Τμήματος της πόλης της Νέας Υόρκης, δήλωσε στους New York Times την Κυριακή: «Ο διακανονισμός αποδίδει κάποιο μέτρο δικαιοσύνης σε άτομα που πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή και έφεραν το στίγμα ότι κατηγορήθηκαν ψευδώς για τη δολοφονία μιας εμβληματικής φιγούρας».

Για περισσότερο από μισό αιώνα, το επίσημο αρχείο έλεγε ότι τρία μέλη της μαύρης εθνικιστικής ομάδας Nation of Islam – την οποία είχε αποκηρύξει πρόσφατα ο Malcolm X – πυροβόλησαν τον εμβληματικό 39χρονο ηγέτη μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του, όταν ανέβηκε στο βήμα μιας αίθουσας χορού του Χάρλεμ.

Ένας άνδρας με κυνηγετικό όπλο όρμησε στη σκηνή και πυροβόλησε τον Μάλκολμ μία φορά στο στήθος. Άλλοι δύο με ημιαυτόματα πιστόλια εφόρμησαν πυροβολώντας τον. Ο θάνατος του Malcolm X από 21 πυροβολισμούς διαπιστώθηκε σε κοντινό νοσοκομείο.

Ο Αζίζ, ο Ισλάμ και ένας τρίτος άνδρας, ο Μουτζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ, καταδικάστηκαν το 1966 – αλλά ιστορικοί είχαν από καιρό αμφισβητήσει αυτή την απόφαση.

Ο 81χρονος σήμερα Αμπντούλ Χαλίμ, που αποφυλακίστηκε το 2010, ομολόγησε τη δολοφονία αλλά υποστήριξε την αθωότητα των άλλων δύο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα