ΑΘΗΝΑ
12:27
|
27.05.2024
Σύνοδο κορυφής ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας προκαλεί η όξυνση της έντασης τις τελευταίες ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 80 μαχητικά αεροσκάφη κινητοποίησε η Νότια Κορέα, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού βορειοκορεατικών πολεμικών αεροσκαφών στα σύνορα, τις τελευταίες ώρες, ανέφερε ο στρατός της χώρας σε δήλωση.

Η στρατιωτική ανακοίνωση ανέφερε ότι εντόπισε περίπου 180 βορειοκορεατικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης των δύο χωρών.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες ομοβροντίες προς την «ζώνη ασφαλείας», στην περιοχή των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων των δύο κρατών, καθώς τα τελευταία 24ωρα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα, με αφορμή την κοινή άσκηση «Vigilant Storm» των νοτικορεατικών και των αμερικανικών δυνάμεων που η Πιονγκγιανγκ χαρακτηρίζει προκλητική ενέργεια.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη, η αποτυχημένη κατά την Σεούλ απόπειρα εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία σήμανε συναγερμό στην Ιαπωνία, αλλά και η ανταλλαγή πυραύλων Βορά και Νότου την προηγούμενη ημέρα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Σεούλ ανακοίνωσε ότι η άσκηση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ,  η μεγαλύτερη της ιστορίας των δύο χωρών, παρατάθηκε και συνεχίζεται έως και αύριο Σάββατο

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος προειδοποίησε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα πληρώσουν το «πιο φρικτό τίμημα στην ιστορία» για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Στο περιβάλλον της όξυνσης της έντασης, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας οριστικοποιούν τις διευθετήσεις για να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής των ηγετών τους στα μέσα του τρέχοντα μήνα, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Κατά το πρακτορείο, οι συνομιλίες των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Γιουν Σοκ-γελ και του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα είναι ένας τρόπος οι τρεις σύμμαχοι να επιδείξουν την αλληλεγγύη και την ενότητά τους μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, από τη Βόρεια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή Κίνας για την επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην Ταϊβάν

Η Ουκρανία ελπίζει σε πακέτο όπλων ύψους 1,13 δισ. ευρώ από την Ισπανία

Προειδοποίηση ΕΟΦ για ενέσιμο διάλυμα λιποδιάλυσης

3ο τουρνουά ποδοσφαίρου «Άλκης Καμπανός» το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα