ΑΘΗΝΑ
11:08
|
17.05.2024
«Η εντολή να εγκαταλείψουμε το λιμάνι της Κατάνια με τους διασωθέντες να παραμένουν στο πλοίο θα συνιστούσε παράνομη επαναπροώθηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν σήμερα σε ανηλίκους και άτομα που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη να αποβιβαστούν από πλοίο με γερμανική σημαία στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ που διαχειρίζεται το πλοίο.

Αρκετά σκάφη που φιλοξενούν σχεδόν 1.000 μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα ανοιχτά της Ιταλίας για περισσότερο από μία εβδομάδα περιμένοντας άδεια ελλιμενισμού από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόσι δήλωσε ότι στο υπό γερμανική σημαία πλοίο Humanity 1 με 179 επιβαίνοντες θα επιτρεπόταν να αποβιβάσει ανηλίκους και όσους έχουν προβλήματα υγείας, προσθέτοντας ότι το σκάφος και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες θα σταλούν στη συνέχεια εκτός χωρικών υδάτων.

Η γερμανική ΜΚΟ Humanity δήλωσε ότι μια εντολή αποχώρησης θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν το πλοίο θα αναγκαστεί να φύγει. «Η εντολή να εγκαταλείψουμε το λιμάνι της Κατάνια με τους διασωθέντες να παραμένουν στο πλοίο θα συνιστούσε παράνομη επαναπροώθηση», δήλωσε η ΜΚΟ. Ανέφερε ότι, μετά από επιθεώρηση από τις αρχές, επετράπη σε 144 μετανάστες, κυρίως ανήλικους, να εγκαταλείψουν το σκάφος, ενώ περίπου 35 ενήλικες που κρίθηκαν υγιείς έπρεπε να παραμείνουν στο πλοίο.

Ένα δεύτερο φιλανθρωπικό σκάφος που είχε ζητήσει από τη Ρώμη ένα ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση 572 μεταναστών διατάχθηκε επίσης από τις ιταλικές αρχές να φτάσει στην Κατάνια, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπεύθυνος Τύπου του πλοίου Geo Barents.

Δύο άλλα πλοία που μετέφεραν διασωθέντες μετανάστες παρέμειναν στη θάλασσα, ένα στα ιταλικά ύδατα και ένα σε διεθνή ύδατα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για ασφαλή ελλιμενισμό.

Το γερμανικό Rise Above, που μετέφερε 93 ανθρώπους, βρισκόταν επίσης στα ιταλικά ύδατα λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά η εκπρόσωπος Ερμίν Πόσμαν δήλωσε σήμερα ότι το πλήρωμα δεν είχε λάβει καμία επικοινωνία από τις ιταλικές αρχές.

Το Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζεται η ευρωπαϊκή φιλανθρωπική οργάνωση SOS Mediteranee, με 234 μετανάστες επί του σκάφους, παρέμεινε σε διεθνή ύδατα, νότια του Στενού της Μεσσήνης, και δεν έλαβε οδηγίες να μεταβεί σε λιμάνι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του σκάφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Μπέλγκοροντ: Γυναίκα και 4χρονο παιδί νεκροί από drone

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα