ΑΘΗΝΑ
03:24
|
02.05.2024
Η γαλλική δύναμη είναι στη βάση της τρομοκρατίας, και μπορεί απλά να αλλάξει μανδύα, τονίζουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις, στη Νιάμει, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, του επίσημου τέλους της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane στην περιοχή του Σαχέλ, μέρος της οποίας αναπτύχθηκε στον Νίγηρα μετά την αναχώρησή της από το γειτονικό Μαλί.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν χρειαζόμαστε την παρουσία της γαλλικής δύναμης Barkhane στον Νίγηρα. Επειδή είναι μια δύναμη που βρίσκεται στη ρίζα της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, είναι στη ρίζα του προβλήματος, δεν μπορεί να είναι και λύση και υπεύθυνη για το πρόβλημα», λέει ο Seydou Abdoulaye, επικεφαλής μιας παναφρικανικής ΜΚΟ στον Νίγηρα.

Ορισμένοι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαιρέτησαν την κίνηση της αποχώρησης αλλά η ΜΚΟ Tournons la page πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους των γαλλικών αρχών.

«Οι στρατιώτες της Barkhane μπορούν να μεταφερθούν στην δύναμη δράσης Takuba… Έχοντας ένα νέο όνομα, μια νέα επιχείρηση στο Σαχέλ, οπότε δεν αλλάζει τίποτα», λέει ο Maïkoul Zodi, συντονιστής της ΜΚΟ.

«Για εμάς εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι στρατιώτες που είναι εκεί, είναι οι ίδιες βάσεις που θα είναι εκεί. Δεν θέλουμε αυτές τις βάσεις γιατί μέχρι τώρα δεν είδαμε πειστικά αποτελέσματα. Αναρωτιόμαστε γιατί επιμένουν να μείνουν στο Σαχέλ», τονίζει.

Από την πλευρά των επίσημων αρχών της χώρας, έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση για την γαλλική ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα