ΑΘΗΝΑ
14:01
|
26.04.2024
«Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως η ενεργοποίηση του Άρθου 4 μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «ατυχές γεγονός» έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, αναφορικά με το πυραυλικό χτύπημα χθες στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς πολίτες. Η Πολωνία εξακολουθεί να εξετάζει τη δυνατότητα εκκίνησης της διαδικασίας του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σκόπιμης επίθεσης στην Πολωνία και ότι ο πύραυλος πιθανότατα προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα.

«Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι ίσως η ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή».

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα σενάριο. Ας έχουμε κατά νου οποιεσδήποτε δυνατότητες χειραγώγησης εκ μέρους της Ρωσίας. Η διασπορά εχθρότητας και προπαγάνδας, είναι σίγουρα ένας από τους στόχους τους», κατέληξε, εμμένοντας στο αντιρωσικό κλίμα, παρά τη διάψευση των αρχικών υποθέσεων ότι το πλήγμα προήλθε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για επίθεση στην Πολωνία. Πιθανότατα, ήταν ατύχημα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο S-300 ρωσικής κατασκευής. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους, μάλλον χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αμυνθούν από τις ρωσικές επιθέσεις. Σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας, ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Είναι προφανές ότι η Ουκρανία αμύνθηκε, οπότε είχαμε μια σύγκρουση στον αέρα», πρόσθεσε, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία φταίει για το χθεσινό γεγονός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα