ΑΘΗΝΑ
15:12
|
26.04.2024
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έριξει ευθύνες στη Ρωσία, παρά τη μεγάλη πιθανότητα ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία να είναι ουκρανικός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αναφορικά με το περιστατικό στην Πολωνία, η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από Ουκρανικό πύραυλο αερόαμυνας, αν και ακόμα διεξάγονται έρευνες. Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για ακόμα μια φορά τη Ρωσία, αν και τόνισε τι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύθηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, ψύχραιμοι και σε στενό συντονισμό». «Το περιστατικό (στην Πολωνία) δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει συνέπειες σε έδαφος του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι περισσότερα μέλη της συμμαχίας δήλωσαν ότι είναι έτοιμα να παράσχουν μέσα αεράμυνας. Δεν ανακοίνωσε άμεσα μέτρα του ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε ότι μια ομάδα επαφής για την Ουκρανία, θα συνεδριάσει αργότερα μέσα στην ημέρα, με κύριο θέμα την αεράμυνα.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έλαβαν χώρα μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε την Πολωνία το βράδυ της Τρίτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο πολίτες.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο τρεις  Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι «ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία είχε εκτοξευθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν εισερχόμενο ρωσικό πύραυλο».

Εν τω μεταξύ, το περιστατικό στην Πολωνία σηματοδότησε ότι μπορεί τελικά να μην επικαλεστεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων ενόψει μιας απειλής για την ασφάλεια, καθώς η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας και όχι από τη Ρωσία.

Αφού ο πύραυλος που προσγειώθηκε σε πολωνική εγκατάσταση σιτηρών προκάλεσε αρχικά παγκόσμιο συναγερμό ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να διαρρεύσει σε γειτονικές χώρες, η είδηση ότι πιθανότατα δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία βοήθησε στη μείωση της πίεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα