ΑΘΗΝΑ
13:11
|
19.04.2024
Στις 5 το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ είναι, όπως και κάθε χρόνο, το επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στην συμπρωτεύουσα, με εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και πολίτες να συγκεντρώνονται σήμερα από το πρωί στον χώρο και τις προετοιμασίες για την απογευματινή μεγάλη πορεία να ολοκληρώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, η ημέρα ξεκίνησε με μικρής έντασης επεισόδια μεταξύ των φοιτητών, καθώς μια ομάδα φοιτητών ήταν έξω από την πολυτεχνική σχολή μπήκε μέσα στον χώρο και ξεκίνησαν οι συμπλοκές με άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτόν.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία.

Η πρώτη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα, έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, στην Οδό Εγνατίας, από μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη η προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ θα ακολουθήσει η πορεία των μελών του ΚΚΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών φοιτητών.

Στις 5 πρόκειται να πραγματοποιηθεί και προσυγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας για την πορεία αντιεξουσιαστών και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Ήδη από χθες η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα απαγόρευσης στάθμευσης ενώ σήμερα πρόκειται να εφαρμοστούν εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται σήμερα η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο από τις 2:30 το μεσημέρι σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, ενώ θα σημειωθούν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές – εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι από χθες το πρωί έως και αύριο πρώτες πρωινές ώρες  δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου).

Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων έχει επεκταθεί από σήμερα 06.00 το πρωί και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις παρακάτω οδούς: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγ. Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθν. Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη), Καρ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι την Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ. Ντήλ), Κ. Καραμανλή (από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου).

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα

Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμά την μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973 και αναφέρει:

«49 χρόνια μετά, τα αιτήματα για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας εμπνέει να δώσουμε σήμερα νέους αγώνες για εργασία για όλους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ισότητα, ελευθερία, δωρεάν υγεία, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, φασισμού και μισαλλοδοξίας.

Η αντίσταση των αγωνιζόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου που οδήγησε σε αντίσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού εναντίον του καθεστώτος της Χούντας μας δείχνει τον δρόμο και μας εμπνέει για νέους αγώνες εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Κάθε χρόνο η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973 μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας για Δημοκρατία, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς βία, χωρίς ανισότητες είναι διαρκής.

Το τότε μήνυμα των φοιτητών για τα ύψιστα ιδανικά παραμένει και σήμερα, 49 χρόνια μετά, ζωντανό.

Το «Πολυτεχνείο» ζει, μας εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο.

Τιμούμε τους αγωνιστές μας. Τιμούμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

 Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας: εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι και φωνάζουμε «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα