ΑΘΗΝΑ
09:20
|
25.04.2024
Ρωσία, Κίνα και Γκαμπόν απείχαν, υπέρ της έκκλησης του Μογκαντίσου για άρση του εμπάργκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε, χθες Πέμπτη,  τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων στη Σομαλία – παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της χώρας – υποστηρίζοντας ότι η «τρομοκρατική ομάδα» αλ Σαμπάαμπ εξακολουθεί να απειλεί σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και απαιτούνται κυρώσεις για την αντιμετώπιση της δράσης της.

Το ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται επίσης ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παρουσία παρακλαδιών του ISIS στο Κέρας της Αφρικής, εγκρίθηκε με ψήφους 11-0 με τη Ρωσία, την Κίνα , την Γκαμπόν και την Γκάνα να απέχουν παίρνοντας θέση υπέρ της έκκλησης της κυβέρνησης της Σομαλίας, με την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης, για άρση του εμπάργκο.

Το ψήφισμα, που συνέταξε η Βρετανία, τροποποιεί το εμπάργκο όπλων ώστε να αντικατοπτρίζει την πρόοδο της κυβέρνησης στη βελτίωση της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα στη Σομαλία να εισάγει φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος, όλμους υψηλότερου διαμετρήματος, κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, ορισμένα αεροσκάφη και σκάφη για χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία. — εκτός εάν η επιτροπή παρακολούθησης των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιταχθεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης από την κυβέρνηση.

Το ψήφισμα διατηρεί σε ισχύ το κωδικοποιημένο εμπάργκο όπλων, την απαγόρευση της πώλησης ή μεταφοράς βασικών εξαρτημάτων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιεί η αλ Σαμπάμπ, την απαγόρευση της εξαγωγής ξυλάνθρακα που αποτελεί βασική πηγή κερδοφορία για την Σομαλία και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για άτομα που απειλούν την ειρήνη και συνδέονται με την αλ Σαμπάαμπ.

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στον αγώνα της ενάντια στην αλ Σαμπάαμπ, ώστε να επιτραπεί η χαλάρωση του εμπάργκο όπλων.

Όπως ανέφερε ότι το καθεστώς κυρώσεων που εγκρίθηκε την Πέμπτη είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να υποστηρίξει και να επιτρέψει την «ισχυρή δράση» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αλ Σαμπάμπ, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης της εξτρεμιστικής ομάδας από τους οικονομικούς της πόρους. Και προέτρεψε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν κυρώσεις και να στερήσουν από την τρομοκρατική οργάνωση τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια και όπλα.

Ο πρεσβευτής της Σομαλίας στον ΟΗΕ Αμπουκάρ Οσμάν εξέφρασε «βαθιά δυσαρέσκεια» για την παράταση του εμπάργκο όπλων και επαίνεσε τις τέσσερις χώρες που απείχαν επειδή δεν το υποστήριξαν.

Προειδοποίησε ότι το εμπάργκο όπλων, το οποίο είναι το πιο μακροχρόνιο καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ, εμποδίζει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την αντιμετώπιση της αλ Σαμπάμπ.

Ο στρατός χρησιμοποίησε «ένα σημαντικό μέρος» του οπλισμού του κατά τη διάρκεια των εμπλοκών με την αλ-Σαμπάμπ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, είπε ο Οσμάν, και ως αποτέλεσμα της ανανέωσης του εμπάργκο όπλων, «τα χέρια μας είναι δεμένα στον αγώνα ενάντια στον αδίστακτο εχθρό σε αυτό η πιο κρίσιμη στιγμή».

«Αυτό το άδικο και άδικο διπλό σταθμό εμποδίζει την κυβέρνηση της Σομαλίας να αποκτήσει νόμιμα στρατιωτικό φονικό εξοπλισμό για την ανοικοδόμηση του εθνικού της στρατού», είπε στο συμβούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα