ΑΘΗΝΑ
10:44
|
25.04.2024
Τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου της Αθήνας απειλούνται με ξαφνικό θάνατο με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Πολιτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον τριών ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας έβγαλαν σήμερα με ερώτησή τους στους υπουργούς  Εργασίας και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Γκιόκας.

Η κατάθεση της ερώτησης στους αρμόδιους υπουργούς έγινε μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν οριστικά οι κινηματογράφοι ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ λόγω της πρόσκλησης του ΕΦΚΑ για αξιοποίηση και μακροχρόνια μίσθωση των κτιρίων στα οποία στεγάζονται.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο ΕΦΚΑ (υπ. Εργασίας) απηύθυνε πρόσκληση για αξιοποίηση και μακροχρόνια μίσθωση με απευθείας ανάθεση σημαντικών χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων κτιριακών συγκροτημάτων και ακίνητων του κέντρου της Αθήνας, τα οποία στεγάζουν τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ, όπως και το ακίνητο επί της οδού Πατησίων που στεγάζει τον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ με 5 χειμερινές αίθουσες κινηματογράφου και θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα.

Στην προκήρυξη δεν τίθεται καμία δέσμευση για τη διατήρηση χρήσης των κινηματογράφων που στεγάζονται στα εν λόγω ακίνητα προς τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες. Η μελέτη αξιοποίησης αναφέρεται τόσο στην επιμέρους αξιοποίηση, όσο στο σύνολο των κτιρίων και η επιλέξιμη πρόταση βασίζεται στην αρχή του υπολογισμού των μελλοντικών οικονομικών οφελών της ιδιοκτησίας, δηλαδή επιλέγεται η χρηματική αξία των κτιρίων έναντι της ιστορικής και πολιτιστικής τους αξίας. Συμπερασματικά, η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας.

Tο ΑΣΤΟΡ λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947.

Αθηναϊκά σινεμά: Ένας νέος κίνδυνος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το IDEAL φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κάτοικους της πόλης. Ένας αιώνας λειτουργίας που φαίνεται ωστόσο να κλείνει με φαστ – τρακ διαδικασίες μέσα σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου 2022, που είναι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου.

Ιντεάλ: Οι χρυσές εποχές και τα μεγάλα πλήγματα του ιστορικού κινηματογράφου  της Αθήνας

Το Ωδείο, στην οδό Φειδίου 33 χτισμένο από το 1840, στέγασε από το 1919 το “Ελληνικό Ωδείο”, και από το 2006 έχει περάσει στην περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το άφησε όλα αυτά τα χρόνια στη μοίρα του με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ένα κομμάτι του να καταρρεύσει, καταστρέφοντας την παρακείμενη στέγη του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ.

Στους κινηματογράφους αυτούς διεξάγονται τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αθήνας που πλέον θα χάσουν τις κεντρικές αίθουσες της διεξαγωγής τους. Οι κάτοικοι της Αθήνας θα χάσουν τις ελάχιστες πιθανότητες προβολής ποιοτικού κινηματογράφου και συνάμα την κοινωνική επαφή που προσφέρει η κινηματογραφική αίθουσα, γιατί ο κινηματογράφος είναι μια συλλογική εμπειρία.

Άστορ-Ιντεάλ-Αελλώ / Τσιμέντο να γίνουν οι ιστορικοί κινηματογράφοι | Αυγή

Οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι αποτελούν θεμελιώδεις λίθους της κινηματογραφικής αλλά και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ήδη μέσα στην περίοδο της πανδημίας χάθηκαν αρκετοί ιστορικοί κινηματογράφοι (“Έμπασσυ”, “Πτι Παλαί”, “Οσκαρ”), και παράλληλα με τον δεκαετή παροπλισμό του “Αττικόν – Απόλλων”, θα ερημώσει κινηματογραφικά το κέντρο της Αθήνας.

Μετά και από τις τρέχουσες εξελίξεις το κέντρο μετατρέπεται σε περιοχή αμιγώς τουριστικής αξιοποίησης εκμηδενίζοντας τις εναπομείνασες κοιτίδες πολιτισμού από τον χάρτη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες.
  • Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
  • Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαιτέρως στη μονή κινηματογραφική αίθουσα που απειλείται με αφανισμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδούρο – Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα