ΑΘΗΝΑ
12:03
|
23.04.2024
Νότια Κορέα και ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις γρήγορης ανάπτυξης αμερικανικών μέσων εκτεταμένης αποτροπής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις πυρηνικές απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών με πυρηνικά όπλα καθώς επιθεώρησε μια δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) της χώρας, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες δοκιμαστική εκτόξευση του ICBM Hwasong-17, μία ημέρα μετά την προειδοποίησή της για «πιο έντονες στρατιωτικές αντιδράσεις» στην Ουάσινγκτον που ενισχύει την περιφερειακή παρουσία ασφαλείας της, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πόρων.

Παρευρισκόμενος με την κόρη του για πρώτη φορά, ο Κιμ προειδοποίησε ότι οι απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους που ακολουθούν εχθρική πολιτική ώθησαν τη χώρα του να «επιταχύνει ουσιαστικά την ενίσχυση της συντριπτικής πυρηνικής αποτροπής της».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε επίσημα ότι αν οι εχθροί συνεχίσουν να αποτελούν απειλές […] το κόμμα και η κυβέρνησή μας θα αντιδράσουν αποφασιστικά σε πυρηνικά με πυρηνικά όπλα και σε πλήρη αντιπαράθεση με ολοκληρωτική αντιπαράθεση», ανέφερε το KCNA.

Η εκτόξευση του Hwasong-17 ήταν μέρος της «στρατηγικής οικοδόμησης άμυνας υψηλής προτεραιότητας» της Βόρειας Κορέας με στόχο την καθιέρωση «της πιο ισχυρής και απόλυτης πυρηνικής αποτροπής», πρόσθεσε το KCNA, χαρακτηρίζοντάς το «το ισχυρότερο στρατηγικό όπλο στον κόσμο».

Ο πύραυλος πέταξε σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα για περίπου 69 λεπτά και έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 6.041 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το KCNA. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γιασουκάζου Χαμάντα, δήλωσε ότι το όπλο θα μπορούσε να ταξιδέψει έως και 15.000 χιλιόμετρα, καθιστώντας το ικανό να φτάσει στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι μαχητικά F-35A και αμερικανικά αεροσκάφη F-16 συνόδευσαν σήμερα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B σε κοινές ασκήσεις σχεδιασμένες για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν γρήγορα αμερικανικά μέσα εκτεταμένης αποτροπής.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, κατήγγειλε την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες επέκριναν τις συνεχιζόμενες δοκιμές όπλων της Πιονγκγιάνγκ και δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Κιμ ανέφερε ότι η δοκιμή επιβεβαίωσε «μια άλλη αξιόπιστη και μέγιστη ικανότητα περιορισμού οποιασδήποτε πυρηνικής απειλής» σε μια στιγμή που έπρεπε να προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι οι στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ θα οδηγούσαν στην «αυτοκαταστροφή» τους.«Το κόμμα και η κυβέρνησή μας θα πρέπει να επιδείξουν ξεκάθαρα την ισχυρότερη βούλησή τους να ανταποδώσουν την υστερική επιθετικότητα των εχθρών», είπε.

«Όσο περισσότερο οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μπλοφάρουν στρατιωτικά […] ενώ είναι απορροφημένοι σε ‘ενισχυμένη προσφορά εκτεταμένης αποτροπής’ στους συμμάχους τους και πολεμικές ασκήσεις, τόσο πιο επιθετική θα είναι η στρατιωτική αντίδραση» της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε επίσης την ταχύτερη ανάπτυξη στρατηγικών όπλων και πιο εντατική εκπαίδευση για τις μονάδες ICBM και τακτικών πυρηνικών όπλων για να διασφαλίσει ότι εκτελούν άψογα το καθήκον τους «σε οποιαδήποτε κατάσταση και ανά πάσα στιγμή», ανέφερε το KCNA.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με θέμα τη Βόρεια Κορέα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία καταδίκασαν έντονα την τελευταία εκτόξευση.

Η Κίνα και η Ρωσία είχαν υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ το 2017, αλλά τον Μάιο άσκησαν και οι δύο βέτο σε μια ώθηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερες κυρώσεις του ΟΗΕ σχετικά με τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα