ΑΘΗΝΑ
18:12
|
04.05.2024
Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να διαπιστώσει ποια πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν την πιθανότητα ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου συνδεόμενη με την επαναφορά των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας, οι οποίες κατευθύνονται στην Ασία και την Αφρική, μέσω ουκρανικού αγωγού, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν για την συνάντηση.

Οι πηγές αυτές σημείωσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν συμπεριλάμβαναν τον ΟΗΕ παρά τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην διαπραγμάτευση της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η αμμωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπάσματος.

Ωστόσο οι συνομιλίες αποσκοπούν στην απομάκρυνση των εμποδίων που εξακολουθούν να εγείρονται στην πρωτοβουλία που παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην άμβλυνση των παγκοσμίων ελλείψεων σε τρόφιμα ξεμπλοκάροντας τις ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές, πρόσθεσαν οι τρεις πηγές.

Αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν προκειμένου να μπορούν να συζητούν ελεύθερα ευαίσθητα ζητήματα.

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 17 Νοεμβρίου, όπου συζήτησαν να επιτραπεί στη Ρωσία να επαναφέρει τις εξαγωγές αμμωνίας σε αντάλλαγμα για μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, με την οποία θα απελευθερωθεί μεγάλος αριθμός Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να διαπιστώσει ποια πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Βασίλ Μπόντναρ, δήλωσε στο Reuters ότι «η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας», προσθέτοντας: «Βεβαίως αναζητούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία». Ο Μπόντναρ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε συνάντηση στα ΗΑΕ.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εργαστούν για να ξεμπλοκαριστούν τα ρωσικά λιπάσματα που έχουν κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια και να ξεκινήσουν ξανά οι εξαγωγές αμμωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Η Λάνα Νουσεϊμπέχ, η υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, δήλωσε ότι το Αμπού Ντάμπι παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο να βοηθήσει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να ενθαρρύνει τον διάλογο και να υποστηρίξει τη διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Σε περιόδους σύγκρουσης, η συλλογική μας ευθύνη είναι να μην αφήνουμε ούτε πέτρα που να μην σηκώσουμε για τον εντοπισμό και την επιδίωξη οδών που επιφέρουν ειρηνική και ταχεία επίλυση των κρίσεων», σημείωσε η Νουσεϊμπέχ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν απάντησαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη μετείχαν στις συνομιλίες, εκπρόσωπος του οργανισμού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μπορεί να ξεκινήσει ξανά μέσω του αγωγού που υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο αγωγός είχε σχεδιαστεί να διοχετεύει ως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αερίου αμμωνίας ετησίως από την περιοχή του Βόλγα στη Ρωσία προς το λιμάνι Πιβντένιι (γνωστό ως Γιούζνι στα Ρωσικά) της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που βρίσκεται κοντά στην Οδησσό. Από εκεί η αμμωνία μπορεί να διοχετευθεί στις διεθνεί αγορές. Αυτός αγωγός έκλεισε μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Η εξαγωγή αμμωνίας δεν αποτελεί μέρος της ανανέωσης της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ συμφωνίας για τα σιτηρά.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων για τα λιπάσματα, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη, πως η Ρωσία και η Ουκρανία μπορεί να συμφωνήσουν σε όρους για την εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μέσω του αγωγού. Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δημοσίως θέσει κάποιους όρους για να επιτραπεί στη Ρωσία να ξεκινήσει ξανά τις εξαγωγές αμμωνίας μέσω του αγωγού. Στους όρους περιλαμβάνεται ανταλλαγή αιχμαλώτων και το εκ νέου άνοιγμα του λιμανιού Μικολάιφ στην Μαύρη Θάλασσα.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία όσον αφορά το πόσοι αιχμάλωτοι κρατούνται από τον Φεβρουάριο. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, από τον Μάρτιο, η Ρωσία έχει αφήσει ελεύθερους συνολικά 1.031.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με απευθείας συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο χωρών, έπειτα από την εγκατάλειψη των συνομιλιών για εκεχειρία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα