ΑΘΗΝΑ
02:40
|
09.05.2024
Η βίαιη επίθεση στρατιωτών κατά γνωστής ισραηλινής ΜΚΟ σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την συμφωνία για υπουργοποίηση του ακροδεξιού ρατσιστή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν σήμερα δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στην κατεχόμενη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης επειδή γρονθοκόπησαν μέλος της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σπάζοντας τη Σιωπή» («Breaking the Silence») που δραστηριοποιείται αποκαλύπτοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Μία ομάδα ακτιβιστών μετέβη νωρίτερα σήμερα στη Χεβρώνα για να συναντήσει οικογένειες Παλαιστινίων, κατοίκων της κατεχόμενης πόλης, στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας αλληλεγγύης. Την ώρα που στέλεχος της ισραηλινής ΜΚΟ τους ξεναγούσε στην περιοχή, ένας στρατιώτης του επιτέθηκε και τον έριξε στο έδαφος ρίχνοντάς του γροθιά στο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή ένας άλλος στρατιώτης διαολόστειλε τους ακτιβιστές καλώντας τους να φύγουν από την περιοχή.

Παράλληλα ένας άλλος στρατιώτης ακούγεται να αναφέρεται στον επικείμενο ακροδεξιό υπουργό «Εθνικής Ασφάλειας», Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, λέγοντας: «Μόλις αναλάβει ο Μπεν Γκβιρ θα ξεδιαλύνει η κατάσταση εδώ.  Έτσι! Παιδιά, χάσατε! Το πάρτι τελείωσε».

 Σαν να μην έφθανε που έπεσε θύμα επίθεσης, ο «ξεναγός» της ΜΚΟ στη συνέχεια ανακρίθηκε από την αστυνομία με πρόσχημα την «επίθεση» σε στρατιώτη παρά τους μώλωπες που έφερε στο πρόσωπο από την επίθεση του δράστη. Τελικά, η οργάνωση του έβαλε δικηγόρο αλλά ο ξεναγός παραμένει υπό κράτηση και ανακρίνεται με διάφορα προσχήματα. 

Η απαράδεκτη, βίαιη συμπεριφορά  των δύο στρατιωτών καταγράφηκε σε βίντεο και είναι αδιάψευστος μάρτυρας του περιστατικού που σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Ynet news όχι μόνον δεν έληξε με την απελευθέρωση του θύματος της ΜΚΟ αλλά τέθηκαν υπό κράτηση και δύο από τους ακτιβιστές με αδιευκρίνιστα προσχήματα.

Το ασυνήθιστο περιστατικό (ακόμη και για τα δεδομένα της Χεβρώνας…) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεύθυνσης της ΜΚΟ που προειδοποίησε για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα σε περιοχές όπως η Χεβρώνα με το που θα αναλάβει ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ το (διευρυμένων αρμοδιοτήτων) υπουργείο.

«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις από τον διορισμό του Μπεν Γκβιρ επί του πεδίου» ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης  «Breaking the silence».

Το ιστορικό κέντρο της Χεβρώνας είναι υπό στενή στρατιωτική κατοχή και ζώνη από την οποία αποκλείονται οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι προκειμένου να κινούνται ελεύθερα μερικές εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι. Ανά τετράγωνο υπάρχουν ομάδες τεσσάρων ή έξι στρατιωτών που περιφρουρούν το ερημωμένο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η ισραηλινή ΜΚΟ  «Breaking the Silence» συλλέγει στοιχεία και ανώνυμες μαρτυρίες από πρώην στρατιώτες για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ώστε να μπει φραγμός στα φαινόμενα εκμαυλισμού και βίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα