ΑΘΗΝΑ
19:50
|
04.05.2024
«Αποκλείεται να βλάψουμε δυνάμεις του συνασπισμού ή αμάχους. Έχουμε μόνο έναν στόχο, και αυτός είναι οι τρομοκράτες», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτικών συμμάχων της, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών σε κρυψώνες τρομοκρατών, που σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Πρόκειται για απάντηση στη χθεσινή δήλωση του Πενταγώνου ότι η Άγκυρα «απείλησε άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού» στη Συρία.

«Αποκλείεται να βλάψουμε δυνάμεις του συνασπισμού ή αμάχους. Έχουμε μόνο έναν στόχο, και αυτός είναι οι τρομοκράτες», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Πεντάγωνο δήλωσε χθες ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές «απείλησαν άμεσα» τα αμερικανικά στρατεύματα που συνεργάζονται με «τοπικούς εταίρους» κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS). Προειδοποίησε ότι «ασυντόνιστες στρατιωτικές ενέργειες απειλούν την κυριαρχία του Ιράκ» και προέτρεψε για άμεση αποκλιμάκωση, ώστε «να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του προσωπικού που βρίσκεται στο σημείο και που αφοσιωμένο στην αποστολή του να ηττηθεί ο ISIS».

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τουρκική αεροπορική επιδρομή χτύπησε σε απόσταση 300 μέτρων από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην πόλη Χασάκα της Συρίας.

Από το 2014, η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είδε μια μετέωρη άνοδο στην εξουσία στη Συρία και το Ιράκ εκείνο το έτος. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται ευρέως ως επί το πλείστον καταβεβλημένο τώρα, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρέπει να διατηρήσουν μια στρατιωτική παρουσία στη Συρία – ενάντια στις επιθυμίες της συριακής κυβέρνησης – για να κρατήσουν την ομάδα υπό έλεγχο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε ότι τα στρατεύματα ήταν εκεί για να «προστατεύσουν» κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Άγκυρα ξεκίνησε τη διασυνοριακή επιχείρηση Γαμψό Ξίφος πριν λίγε μέρες ως απάντηση σε μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία οι Τούρκοι κατηγόρησαν τους «τρομοκράτες του PKK/YPG». Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμά στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ είναι όλες μέρος της ίδιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το PKK, το οποίο έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ακάρ ανέφερε στην σημερινή του συνέντευξη Τύπου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 326 «τρομοκράτες» στο πλαίσιο της επιχείρησης. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η εκστρατεία μπορεί να αναβαθμιστεί με επίγειες δυνάμεις, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση δε θα περιοριστεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα