ΑΘΗΝΑ
01:45
|
27.04.2024
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις «αποτελούν πλέον στόχους του τουρκικού κράτους και ως εκ τούτου οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις έχουν σταματήσει».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν σταματήσει λόγω των τουρκικών επιθέσεων στη βόρεια Συρία την τελευταία εβδομάδα.

Ο Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μετά από σχεδόν μια εβδομάδα τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα προετοιμάζεται τώρα για χερσαία επίθεση, ενώ μαχητές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Ο Αμπντί πρόσθεσε ότι οι τουρκικές επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη φονική βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί κουρδικές ομάδες. Κουρδικές οργανώσεις έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι και τραυμάτισε δεκάδες.

«Οι δυνάμεις που συνεργάζονται συμβολικά με τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν πλέον στόχους του τουρκικού κράτους και ως εκ τούτου οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις έχουν σταματήσει», δήλωσε ο Αμπντί. «Οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν σταματήσει».

Τα σχόλιά του ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι δύο πύραυλοι στόχευσαν δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε βάσεις στη βορειοανατολική συριακή πόλη Σανταντέχ χωρίς ωστόσο να υπάρξουν «τραυματισμοί ή ζημιές στη βάση ή στην περιουσία του συνασπισμού».

Την Τετάρτη, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε πως τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) βομβάρδισε βάση που χρησιμοποιείται από κοινού από Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) και τον αμερικανικό στρατό θέτοντας σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι SDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι καθώς τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τον καταυλισμό αλ-Χολ που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως συζύγους, χήρες και παιδιά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένα μέλη των οικογενειών του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και κατάφεραν να διαφύγουν από την εγκατάσταση. Οι SDF δεν προσδιόρισαν πόσοι δραπέτευσαν αλλά ανέφεραν αργότερα συνελήφθησαν.

Οι κουρδικές αρχές λειτουργούν περισσότερες από 20 εγκαταστάσεις κράτησης στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται περίπου 10.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μεταξύ των κρατουμένων είναι περίπου 2.000 αλλοδαποί των οποίων οι χώρες καταγωγής αρνήθηκαν να τους επαναπατρίσουν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 Ευρωπαίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα