ΑΘΗΝΑ
07:09
|
24.04.2024
Συζητήσεις προκαλεί νομοσχέδιο, που καλεί σε πλήρη απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλων των συνδεόμενων με αυτή οργανώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι έρευνες και οι κατασχέσεις υλικών σε γραφεία, ναούς και μοναστήρια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από στελέχη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, που αναζητούν «συνεργούς και δολιοφθορείς της Μόσχας», σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα πάντως με την Γιλένα Μπόγκνταν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής της χώρας οι διώξεις, που έχουν ασκηθεί εναντίον κληρικών είναι λιγότερες του 1% του συνολικού κλήρου και δεν πρέπει να αντανακλώνται -και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η ερευνητική και ανακριτική διαδικασία- σε ολόκληρη την υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο Ουκρανική Εκκλησία, η οποία έχει διακηρύξει την πλήρη οργανική της ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Μόσχας, όπου υπαγόταν με καθεστώς αυτονομίας έως πρόσφατα.

Για κατασκευασμένες κατηγορίες και πολυάριθμες στημένες προβοκάτσιες εναντίον της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία έκανε λόγο σε δηλώσεις της η ηγουμένη της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Οδησσού Σεραφείμα Σέφτσικ, η οποία κατήγγειλε την ηγεσία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ότι «φιλοτέχνησε την εικόνα του εχθρού για την Ουκρανική Εκκλησία και απειλούσε ότι θα την καταστρέψει».

Συζητήσεις εντός της Ουκρανίας προκαλεί τα νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βερχόβνα Ράντα, την ουκρανική Βουλή, και καλεί σε πλήρη απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλων των συνδεόμενων με αυτή οργανώσεων στο έδαφος της Ουκρανίας, ενώ ένας ακόμη βουλευτής από το κόμμα «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» του προηγούμενου προέδρου της χώρας Πετρό Ποροσένκο, κάλεσε τον πρόεδρο Ζελένσκι να μεταβιβαστούν δια νόμου οι ναοί και οι μονές της στην μικρότερη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως «όχι την καλύτερη εκδοχή τώρα» χαρακτήρισε την ιδέα απαγόρευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η Γ.Μπόγκνταν, υπό την ευθύνη της οποίας υπάγονται όλες οι θρησκευτικές και λατρευτικές ενώσεις της Ουκρανίας, εκτιμώντας ότι θα προκληθεί «αποσταθεροποίηση στη χώρα», καθώς η Εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στους ναούς της «προσεύχονται για τη νίκη της Ουκρανίας».

Μεταξύ των «διεκδικούμενων» από τους υποστηρικτές της νεοϊδρυθείσας Εκκλησίας μονών είναι και η ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας μονή των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου εδρεύει η Ουκρανική Εκκλησία, η οποία θεωρείται, σύμφωνα με τα αναρτώμενα στοιχεία από τις ίδιες τις Εκκλησίες, η μεγαλύτερη στη χώρα. Οι έρευνες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησαν με αφορμή την καταγραφή σε βίντεο της εκτέλεσης δημοφιλούς εκκλησιαστικού ύμνου, που αναφέρεται στην «αφύπνιση της Μητέρας-Γης των Ρως», του πρώτου κρατικού μορφώματος στο έδαφος του Κιέβου, κοινού προγόνου της σύγχρονης Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας, γεγονός, που θεωρήθηκε από τους καταγγέλλοντες ως ένδειξη «φιλορωσικής δραστηριότητας». Η Ουκρανική Εκκλησία ανακοίνωσε ότι έλαβε πειθαρχικά μέτρα κατά των παραβατών, ωστόσο η υπόθεση κάθε άλλο παρά εκτονώθηκε.

Οι αστυνομικές έρευνες σε ναούς και μοναστήρια χαρακτηρίστηκαν από τον μητροπολίτη Αντώνιο, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ως μια νέα «βαναυσώτατη απόπειρα εμπλοκής της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας στη ζωή της Εκκλησίας και εντάσσεται στον αγώνα κατά κάθε τι του ρωσικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα». Ο μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε ότι οι πιστοί της Ουκρανίας «αντιστέκονται σταθερά σε κάθε προσπάθεια να τους στερήσουν τη δυνατότητα να ανήκουν σε όποια Εκκλησία επιθυμούν… και διαθέτουν πνευματική ισχύ, που τους βοηθά να αντιστέκονται στις διώξεις κατά της Εκκλησίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα