ΑΘΗΝΑ
12:03
|
25.03.2023
Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία πέραν της τρέχουσας διάρκειας ζωής των 60 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία πέραν του τρέχοντος ορίου των 60 ετών, καθώς η χώρα στρέφεται όλο και περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια ως λύση στην παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.

Παρά την περιορισμένη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων, οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε ορισμένες εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακατασκευή των πυρηνικών σταθμών και με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να παραταθεί η μέγιστη περίοδος λειτουργίας των 60 ετών, σημείωσε το υπουργείο.

Επιπλέον, η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει και να κατασκευάσει έναν καινοτόμο αντιδραστήρα επόμενης γενιάς που θα ενσωματώνει έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας, ανέφερε.

Προσχέδιο του σχεδίου παρουσιάστηκε χθες στην Υποεπιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Εμπορίου, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση για την εφαρμογή του πράσινου μετασχηματισμού της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η λειτουργική ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας περιορίστηκε στα 40 χρόνια, συμμορφούμενη με αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ωστόσο, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής ενός αντιδραστήρα για άλλα 20 χρόνια, η κυβέρνηση κατέστησε δυνατή την παράταση τη λειτουργίας ορισμένων από αυτούς τους αντιδραστήρες, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται αναβαθμίσεις ασφαλείας και οι αντιδραστήρες περνούν δοκιμές ασφαλείας από ρυθμιστικές αρχές.

Η Ιαπωνία προτίθεται να θέσει ξανά σε λειτουργία εννέα αδρανείς αντιδραστήρες μέσα στο χειμώνα και άλλους επτά αδρανείς αντιδραστήρες από το καλοκαίρι.

Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να αντιπροσωπεύει το 20 έως 22% του εφοδιασμού της σε ηλεκτρική ενέργεια το οικονομικό έτος 2030 και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει εκ νέου την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μετά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό με καύσιμα, που επηρέασαν την τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ex-England striker Gary Lineker scores against the UK government’s ‘cruel’ plans for asylum-seekers

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

Εφτά νεκροί από ανεμοστρόβιλο που έπληξε τον νότο των ΗΠΑ

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα