ΑΘΗΝΑ
07:44
|
25.04.2024
Δύσκολες ώρες σκανδάλων περνάει το Βατικανό, τη στιγμή που ο Πάπας έχει ρίξει το βάρος του στη… λύση του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καρδινάλιος Τζοβάνι Άντζελο Μπετσίου, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Βατικανού και ένας από τους κατηγορούμενους στη δίκη για την πώληση ενός κτιρίου στην καρδιά του Λονδίνου, φαίνεται πως αναδεικνύεται ως την πιο αγαπημένη για τους αρμόδιους συντάκτες πηγή σκανδάλων στην Αγία Έδρα. Πλέον ο ανώτατος ιεράρχης βρίσκεται στο επίκεντρο και νέας έρευνας, καθώς φαίνεται να εμπλέκεται, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του σε υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την επισκοπή του Οτζιέρι και φιλανθρωπική εταιρεία που διοικεί ο αδελφός του στη γενέθλιά του Σαρδηνία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας για το Βατικανό Αλεσάντρο Ντίντι, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δικαστικής έρευνας, κατόπιν εντολής της εισαγγελίας του Σάσαρι, σύμφωνα με τα οποία ενοχοποιείται για σοβαρές ατασθαλίες ο φιλανθρωπικός οργανισμός Spes με επικεφαλής τον αδελφό του καρδινάλιου Αντονίνο.

Κατά την 37η κατά σειρά ακροαματική διαδικασία για την «αμαρτωλή» πώληση του ακινήτου στην λεωφόρο Sloane του Λονδίνου, η εισαγγελία παρουσίασε έγγραφα που συνέταξε η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) ως «ιδιαιτέρως σχετικά» με την υπόθεση. Ο Μπετσίου και η υπεράσπισή του επισήμαναν πως δεν είχαν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη γραμμή των ερευνών. Κατά την ενάγουσα αρχή, από τα νέα αυτά έγγραφα προκύπτουν στοιχεία για τις κινήσεις του Μπετσίου και στη δίκη για το ακίνητο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε μία ενορχηστρωμένη εκστρατεία δικαίωσής του στον Τύπο, με τη συνδρομή μίας στρατιάς από φιλικά προσκείμενους δημοσιογράφους.

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο Μπετσίου επιχείρησε να πείσει τον Πάπα Φραγκίσκο να εκφραστεί θετικά προς το πρόσωπό του, ώστε να επηρεασθεί η πορεία της δίκης. Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως ο καρδινάλιος προσπάθησε να εκμαιεύσει χωρίς να το γνωρίζει ο Ποντίφικας μία τέτοια δήλωση, ηχογραφώντας τον κρυφά. Το ηχητικό πειστήριο που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη.

Επίσης, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας Ντίντι, στον «οικογενειακό», όπως αποδεικνύεται στην πράξη συνεταιρισμό, εκδόθηκε μία σειρά από ψευδή τιμολόγια για αποστολή 18.000 κιλών ψωμιού σε ενορίες της επισκοπής. Οι διατακτικές αυτές για μία επανάληψη του πολλαπλασιασμού των άρτων, όπως στο Όρος των Ελαιών της Διαθήκης, είχαν εκδοθεί μέσα σε ένα διάστημα μόλις ολίγων εβδομάδων. Βέβαια, τα επίμαχα τιμολόγια είχαν συνταχθεί λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης, που ξεκίνησε πέρυσι, αλλά αφορούσαν κινήσεις που χρονολογούνται από το 2018. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις οι οικονομικές αρχές μετέβησαν από πόρτα σε πόρτα σε πάνω από 900 ενορίες για να ρωτήσουν σχετικά με τις αποδείξεις, για τις οποίες φυσικά οι υποτιθέμενοι «ενδιαφερόμενοι» δεν είχαν την παραμικρή γνώση.

Ο εισαγγελέας Ντίντι έκανε λόγο για «σημαντικές παρεμβάσεις» της Κουρίας της Ρώμης στην επισκοπή του Οτζιέρι, την οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται η οικογένεια Μπετσίου. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του Μπετσίου δεν αποδέχεται ότι συγκροτούνται νέες κατηγορίες εις βάρος του και δηλώνει πως έχει βαθιά εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα της δικαιοσύνης. Ο Μπετσίου μάλιστα δηλώνει πως είναι πρόθυμος να δώσει πάσα εξήγηση αναφορικά με τις νέες κατηγορίες, που σε συνδυασμό με τις «πιπεράτες» λεπτομέρειες που εκτός της διαφοράς έχουν και «άρωμα γυναίκας» στην υπόθεση του ακινήτου στο Λονδίνο, φέρουν πάλι σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που το Βατικανό βρίσκεται σε δυσχερή θέση στις σχέσεις του με την Κίνα, εξαιτίας της διαφωνίας για τον διορισμό του επισκόπου Γουζιάνγκ Τζοβάνι Πενγκ Γουεϊζάο σε «υπο-επίσκοπο της Τζιανσί», μίας επισκοπής που δεν είναι αναγνωρισμένη από το Βατικανό. Η Αγία Έδρα βλέπει σε αυτήν την κίνηση του Πεκίνου μία σαφή παραβίαση της διμερούς συμφωνίας της 22ας Σεπτεμβρίου 2018 για τον διορισμό των επισκόπων.

Είναι φυσικό πως μέσα σε τέτοιες συνθήκες η υπόθεση Μπετσίου -που μοιάζει με το περίφημο «μπαούλο του Πεσσόα», από το οποίο ανασύρονται διαρκώς καινούργια κείμενα, εν προκειμένω σκάνδαλα- είναι το λιγότερο που το Βατικανό θα ήθελε να ασχολείται. Ιδίως όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ρίξει το βάρος του στη λύση του πολέμου στην Ουκρανία και η εμπλοκή του ονόματός του (έστω κι ως εξαπατημένου) στην υπόθεση αυτή μόνο δυσφήμιση μπορεί να του προσφέρει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα