ΑΘΗΝΑ
22:08
|
26.04.2024
Το Κατάρ φιλοξενεί το Al Udeid, μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ και το αρχηγείο προωθημένων επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε, χθες Τρίτη, την πώληση όπλων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Κατάρ σε μια συναλλαγή που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα του αγών ΗΠΑ – Ιράν στην Ντόχα που έληξε με νίκη των Αμερικανών με 1-0.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει την αγορά από το Κατάρ 10 αμυντικών συστημάτων drone, 200 αναχαιτιστών και σχετικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η πώληση «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας μιας φίλης χώρας που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη Μέση Ανατολή».

Η πώληση των όπλων «θα βελτιώσει την ικανότητα του Κατάρ να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας δυνατότητες ηλεκτρονικής και φυσικής αντιμετώπισης έναντι συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το Κατάρ δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη ή/και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις του», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Al Udeid, μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ και το αρχηγείο προωθημένων επιχειρήσεων όλων των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως Centcom, περιμένει επίσης απάντηση από τις ΗΠΑ σε αίτημα που υπέβαλε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο να αγοράσει τέσσερα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Predator, ως μέρος μιας συμφωνίας εκτιμώμενης αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων.

Ο χαρακτηρισμός του Κατάρ, τον περασμένο Ιανουάριο, ως κύριος σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, το τοποθέτησε στις τάξεις του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ ως ένα από τα λίγα κράτη του Κόλπου που κατέχουν αυτόν τον τίτλο, δίνοντας στην Ντόχα προτιμησιακή πρόσβαση στον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία, δωρεάν πλεονάζον υλικό και προτεραιότητα στη συνεργασία στην εκπαίδευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα