ΑΘΗΝΑ
16:39
|
19.04.2024
Η επίσκεψη καταγγέλλεται έντονα από την κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο ως κατάφωρη παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο κατήγγειλε μια επίσκεψη στην Ταϊβάν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας» σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων μετέβη στην Ταϊπέι «αγνοώντας τη σταθερή αντίθεση της Κίνας», ανέφερε η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι μια τέτοια «κατάφωρη παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και μια κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» στέλνει ένα «ιδιαίτερα λάθος μήνυμα» στους αυτονομιστές στο νησί.

«Οι κινήσεις της βρετανικής πλευράς που υπονομεύουν τα συμφέροντα της Κίνας θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απαντήσεις από την κινεζική πλευρά», πρόσθεσε η πρεσβεία, καλώντας το Λονδίνο να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου.

Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας είναι η βουλευτής των Συντηρητικών Αλίσια Κερνς.

Σύμφωνα με το Reuters, στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ταϊβάν, Σου Τσεν Τσαν, σήμερα, η Κερνς τον κάλεσε να επισκεφθεί το Λονδίνο «για να δει περισσότερους από τους ανθρώπους μας, τον πολιτισμό μας και τις κοινότητές μας και το πώς επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε τις κοινότητές μας στο κοινοβούλιο».

Η αντιπροσωπεία έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί αύριο και με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν.

Οι Βρετανοί βουλευτές ακολουθούν τα βήματα πολλών αμερικανικών αντιπροσωπειών που έχουν επισκεφθεί το νησί αψηφώντας ανοιχτά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, ξεκινώντας με την Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στις αρχές Αυγούστου.

Ενώ το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν την πολιτική της «μία Κίνας», οι ΗΠΑ συζητούν για περισσότερες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν ή ακόμα και την από κοινού παραγωγή όπλων.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ηττήθηκε από την αντιπολίτευση του Κουομιντάγκ στις τοπικές εκλογές του νησιού την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε την επικεφαλής του και πρόεδρο της χώρας, Τσάι, να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα