ΑΘΗΝΑ
19:42
|
25.04.2024
Συνεχίζονται οι επιδρομές σε μονές και ιδρύματα που συνδέονται με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγόρευση θρησκευτικών ομάδων που διατηρούν σχέσεις με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία, με κύριο στόχο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας, σχεδιάζει το Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην απογευματινή του ομιλία, χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kyiv Independent, το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας έδωσε εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να συντάξει νομοσχέδιο για μια τέτοια απαγόρευση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί και να εξεταστεί από τη Βερχόβνα Ράντα, την ουκρανική βουλή.

«Θα εξασφαλίσουμε πλήρη ανεξαρτησία για το κράτος μας. Ειδικότερα, πνευματική ανεξαρτησία», τόνισε στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί «ποτέ και σε κανέναν να χτίσει μια αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον ιερέων που συνεργάζονται με τη Ρωσία και τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα.

«Η πίεση που ασκούν οι αρχές στην κανονική ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας αυξάνεται καθημερινά. Το καθεστώς Ζελένσκι, δεν φοβάται πλέον να εγκαταλείψει κάθε επίφαση δημοκρατικού συστήματος, καθώς δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι δυτικοί προστάτες του δεν θα το κατηγορήσουν για παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών»», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΤASS, ο Νικολάι Μπαλασόφ, σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και μέλος της Διατμηματικής Ομάδας Εργασίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον συντονισμό της βοήθειας προς τις επισκοπές του Ντονμπάς και των παρακείμενων εδαφών.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πραγματοποίησε πολλαπλές έρευνες σε μονές και ιδρύματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδρομής, χθες Πέμπτη, η SBU υποστηρίζει πως ανακάλυψε βιβλία «ξενοφοβικής λογοτεχνίας» και «ρωσικής προπαγάνδας» που αρνούνται «το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία και δηλώνουν ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ενιαίας πολιτικής οντότητας», σε Μονή που ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας και βρίσκεται στο Μουκάτσεβο της Δυτικής Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η SBU εισέβαλε σε τουλάχιστον άλλα τρία κτίρια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου υποστηρίζει πως εντόπισε ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα των ηγετών της εκκλησίας και έγγραφα με φιλορωσικά μηνύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν από ΗΠΑ,Βρετανία,Καναδά

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα