ΑΘΗΝΑ
16:25
|
06.05.2024
Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, το Κίεβο επιδιώκει σκόπιμα να κάνει μια πυρηνική καταστροφή στην περιοχή να φαίνεται πιθανή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία καταφεύγει σε επικίνδυνες τακτικές στοχεύοντας σκόπιμα τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Νωρίτερα, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν καμία ρύθμιση ασφαλείας που θα προϋπέθετε την παράδοση της εγκατάστασης σε τρίτο μέρος.

Σήμερα, απευθυνόμενος σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Σοϊγκού κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις πως εκτόξευσαν 33 οβίδες στον πυρηνικό σταθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως «πυρηνική τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, το Κίεβο επιδιώκει σκόπιμα να κάνει μια πυρηνική καταστροφή στην περιοχή να φαίνεται πιθανή.

«Οι μονάδες μας λαμβάνουν όλα τα [απαραίτητα] μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια», είπε ο Σόιγκου.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφέρει παρόμοιους ισχυρισμούς κατά του Κιέβου, με Ουκρανούς αξιωματούχους να αρνούνται σταθερά ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και να κατηγορούν τη Ρωσία για το ίδιο.

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο RIA Novosti ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε ρωσική απόσυρση ή μεταβίβαση του ελέγχου του εργοστασίου σε κάποιο τρίτο μέρος», ενώ επανέλαβε ότι η εγκατάσταση βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος και ελέγχεται πλήρως από τις αρχές της χώρας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι μόνο η Μόσχα «μπορεί να διασφαλίσει τη φυσική και πυρηνική ασφάλεια» του εργοστασίου.

Το σχόλιο της Ζαχάροβα έγινε αφότου ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε την Παρασκευή συντασσόμενος με την άποψη του Κιέβου ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια θα συνεπαγόταν την απόσυρση των ρωσικών όπλων από τις εγκαταστάσεις.

Ο Γκρόσι είπε σε Ιταλούς δημοσιογράφους ότι αναμένει ότι μια τέτοια συμφωνία να επιτευχθεί «μέχρι το τέλος του έτους», προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν είναι ενάντια σε μια συμφωνία και στην αρχή της προστασίας του σταθμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα