ΑΘΗΝΑ
10:24
|
19.04.2024
Οι καταιγιστικές εξελίξεις με αφορμή την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Reichsbürger προκαλούν μεγάλη ανησυχία και στον Γερμανό Πρόεδρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τις αποκαλύψεις που αφορούν την επικίνδυνη παραστρατιωτική οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger»)  μετά τις συλλήψεις δεκάδων ακροδεξιών στρατιωτικών (ως επί το πλείστον) ως ενεχόμενων σε σχέδια και κινήσεις με στόχο πραξικόπημα ανατροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Σταϊνμάγιερ τόνισε ότι, εφόσον αποδειχθεί ότι προετοιμάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες, «πρέπει να ληφθούν μέτρα και το ποινικό δίκαιο να θέσει τα όρια».

«Μια φιλελεύθερη δημοκρατία όπως στη Γερμανία, πρέπει και να μπορεί να αμυνθεί. Απαιτείται επίσης η αντίσταση της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ συνέντευξή του στο MDR, προσθέτοντας πως η ικανότητα της δημοκρατίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις και δεν θέλουν μια φιλελεύθερη, ανοιχτή, δημοκρατική Γερμανία, μιλούν πιο δυνατά από τους άλλους.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνα» τα σχέδια των «Πολιτών του Ράιχ», επισημαίνοντας πως πρόκειται για οργάνωση που σχεδίαζε «την εξάλειψη του δημοκρατικού συνταγματικού κράτους μας».

Ο ίδιος παρέπεμψε στην πρώτη ομιλία του Όλαφ Σολτς ως καγκελάριου, όταν είχε χαρακτηρίσει τον δεξιό εξτρεμισμό ως «τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας». Τόνισε δε πως η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση στρεφόταν «εναντίον όσων μας ενώνουν: το κράτος δικαίου η ελευθερία, η ισότητα και η προστασία των μειονοτήτων».

Συλλήψεις σε Ιταλία και Αυστρία…

Στο μεταξύ οι συλλήψεις απόστρατων Γερμανών στρατιωτικών δε συνεχίζονται μόνον εντός Γερμανίας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιταλία. Ο τελευταίος που συνελήφθη νωρίς το απόγευμα είναι ένας 64χρονος Γερμανός απόστρατος στην Περούτζια της Ιταλίας.

Σε εξέλιξη είναι και έρευνες των αρχών στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας.

Νωρίτερα,  ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν αναφερόμενος στις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια και στρατώντες των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού στρατού,  χαρακτήρισε τις επιδρομές ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον ομάδας που «οδηγήθηκε από βίαιες φαντασιώσεις πραξικοπήματος και ιδεολογίες συνωμοσίας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ εκτίμησε πως μετά τις σημερινές επιδρομές αποδείχθηκε πως «ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με πλήρη ισχύ ενάντια στους εχθρούς της δημοκρατίας».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κατονομάζει ως αρχηγούς της ομάδας τον 71χρονο «πρίγκιπα» Ερρίκο 13ο του Ρόις, και  ως επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα έναν 69χρονο πρώην διοικητή της μονάδας αλεξιπτωτιστών.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 22 Γερμανούς πολίτες και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων Ρώσος υπήκοος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα