ΑΘΗΝΑ
03:09
|
26.04.2024
Ειδησεογραφικές πηγές στην Τουρκία κάνουν λόγο για απόσυρση των τροπολογιών από το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τροπολογίες που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία υπόκεινται σε όρους αφαιρέθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Μια επιτροπή διάσκεψης αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το προσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 και αφαίρεσε τους όρους, ανέφερε το κρατικό TRT. 

Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών αν δεν τηρηθούν κάποιοι όροι, που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Πάππας.

Οι δύο γερουσιαστές ζητούσαν να επιβληθεί στην Άγκυρα ο όρος της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητούσαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς τα εθνικά συμφέροντα.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η πώληση των F-16 θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ με προσδοκίες ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε έναν ή δύο μήνες τηρουμένων των επιφυλάξεων, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται πως, τις προηγούμενες ημέρες, ο Μενέντεζ εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει στη θέση του. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με την προμήθεια των 40 F-16 Block 70 στην Άγκυρα και χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα