ΑΘΗΝΑ
14:45
|
06.05.2024
«Είμαστε κοντά στο να ζητήσουμε την επιστροφή των δυνάμεών μας στο Κόσοβο σύμφωνα με το ψήφισμα 1244, επειδή η KFOR δεν κάνει τη δουλειά της».
Serbian Prime Minister Ana Brnabic speaks during a press conference after official talks with Austria's Chancellor Karl Nehammer at the Serbia Palace in Belgrade, Serbia, Thursday, March 17, 2022. Nehammer is on a one-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία της χώρας είναι κοντά στο να απαιτήσει την ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς απειλούνται οι ζωές των εκεί Σέρβων. Η επιστροφή των στρατευμάτων του Βελιγραδίου στην πρώην σερβική επαρχία θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τις εντάσεις στα Βαλκάνια.

Σέρβοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ψήφισμα 1244 επιτρέπει σε περίπου 1.000 Σέρβους στρατιώτες να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς κατηγόρησε τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, γνωστές ως Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR), που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999 και αριθμούν περίπου 4.000 στρατιώτες, ότι αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους Σέρβους από τις παρενοχλήσεις από τα στρατεύματα ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, και είπε ότι 1.000 Σέρβοι αξιωματικοί ίσως να πρέπει να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι έφερε την περιοχή «στο χείλος» ενός ακόμη πολέμου.

«Είμαστε κοντά στο να ζητήσουμε την επιστροφή των δυνάμεών μας στο Κόσοβο σύμφωνα με το ψήφισμα 1244, επειδή η KFOR δεν κάνει τη δουλειά της», είπε η Μπρνάμπιτς. «Οι Σέρβοι δεν αισθάνονται ασφαλείς και απειλούνται η σωματική ακεραιότητα και η ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών στα νηπιαγωγεία».

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, απάντησε στις δηλώσεις λέγοντας ότι «κανένας Σέρβος στρατιώτης ή αστυνομικός δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στο έδαφος του Κοσόβου».

«Η ανοιχτή απειλή για αστυνομική και στρατιωτική επίθεση από τη Σερβία μαρτυρεί ότι η ηγεμονική πολιτική συνεχίζεται σε αυτό το κράτος», δήλωσε η Οσμάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε αυτό πρέπει να αντιταχθεί ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος».

Το αίτημα για ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων ήρθε μια ημέρα αφότου άγνωστοι ένοπλοι τραυμάτισαν ελαφρά έναν αξιωματικό επιβολής του νόμου του Κοσόβου. Η παρουσία της αστυνομίας του Κοσόβου πρόσφατα αυξήθηκε σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 28 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένα εκλογικά κέντρα υπέστησαν ζημιές και ακούστηκαν πυροβολισμοί σε αυτές τις κοινότητες, προκαλώντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων που σιγοβράζουν.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσει τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία ώθησε τους Σέρβους βουλευτές, εισαγγελείς και αστυνομικούς στους βόρειους δήμους του Κοσόβου να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στις αρχές Νοεμβρίου.

Στα τέλη Νοέμβρη, μια συμφωνία υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έδωσε μια διέξοδο στην αντιπαράθεση για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «παραμένει σε εγρήγορση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα