ΑΘΗΝΑ
11:59
|
25.04.2024
Η κοινή Σινο-Σαουδική δήλωση δημοσιεύτηκε, αφού ο Σι συναντήθηκε με Άραβες ηγέτες στο Ριάντ και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν προειδοποιήσει για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ζήτησαν ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Το Ριάντ και το Πεκίνο επανέλαβαν επίσης τις πολιτικές τους για τον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση μεταξύ του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, και του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, την σήμερα, οι δύο πλευρές «τόνισαν τη σημασία της επίλυσης της σύγκρουσης [της Ουκρανίας] με ειρηνικά μέσα».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA), οι δύο πλευρές κάλεσαν για «όλες τις δυνατές προσπάθειες για τη μείωση της κλιμάκωσης με τρόπο που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας» και για περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της κρίσης,

Το Πεκίνο επανέλαβε τη δέσμευσή του στο σχέδιο έξι σημείων του με στόχο την ανακούφιση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο παρουσίασε τον Μάρτιο με στόχο την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποιώντας ενάντια στην «πολιτικοποίηση ανθρωπιστικών θεμάτων».

Η Κίνα επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδιαίτερα ένα πρόσφατο πακέτο βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το SPA. Το Πεκίνο χαιρέτισε τις διαμεσολαβητικές δραστηριότητες του Ριάντ, αναφερόμενο προφανώς σε μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τον Σεπτέμβριο, που αφορούσε σχεδόν 300 άτομα. Η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Πιο πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμεσολάβησαν τη σύναψη συμφωνίας για τη χθεσινή ανταλλαγή του Ρώσου επιχειρηματία Βίκτορ Μπουτ με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνει Γκρίνερ.

Η κοινή Σινο-Σαουδική δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού ο Σι συναντήθηκε με αρκετούς Άραβες ηγέτες στο Ριάντ και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Σαουδική Αραβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα