ΑΘΗΝΑ
21:27
|
26.04.2024
Υπάρχουν ήδη νεκροί μεταξύ των 200 προσφύγων που παρασύρονται από τα κύματα στη Θάλασσα Ανταμάν μετά τη βλάβη του σκάφους τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προέτρεψε, χθες Πέμπτη, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να διασώσουν περίπου 200 πρόσφυγες Ροχίνγκια των οποίων το σκάφος παραμένει έρμαιο των κυμάτων στη Θάλασσα Ανταμάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως έλαβε αναφορές ότι οι Ροχίνγκια παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Ταϊλάνδης, από τότε που οι κινητήρες του σταμάτησαν να δουλεύουν την 1η Δεκεμβρίου.

«Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος παραμένουν χωρίς φαγητό και νερό για μέρες και υποφέρουν από ακραία αφυδάτωση», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μη επαληθευμένες πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους πρόσφυγες είναι ήδη νεκροί.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πρόσθετων θανάτων τις επόμενες ημέρες, εάν οι άνθρωποι αυτοί δεν διασωθούν και αποβιβαστούν σε ασφαλή περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι παρατηρείται μια «δραματική» αύξηση των περιστατικών με πρόσφυγες Ροχίνγκια να πραγματοποιούν  επικίνδυνα ταξίδια με βάρκα από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές προς τη Νοτιοανατολική Ασία, επτά χρόνια μετά από μια περιφερειακή κρίση που προκλήθηκε από την αύξηση του αριθμού των διελεύσεων.

«Επτά χρόνια μετά την κρίση στη Θάλασσα του Ανταμάν, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένες απώλειες ζωών, οι Ροχίνγκια συνεχίζουν να ρισκάρουν τα πάντα σε επικίνδυνα ταξίδια για να γλιτώσουν από τις διώξεις της χούντας της Μιανμάρ και τις άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Μπαγκλαντές», δήλωσε στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιοχή.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα όταν βρίσκονται σε κίνδυνο και την μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος. Απαιτείται γρήγορη δράση για την προστασία ζωών. Περαιτέρω καθυστερήσεις για την ανακούφιση αυτού του πόνου ή οποιεσδήποτε προσπάθειες αποστολής των Ροχίνγκια πίσω στη Μιανμάρ όπου αντιμετωπίζουν δίωξη είναι ασυνείδητες», πρόσθεσε.

Περίπου 1.920 άνθρωποι, κυρίως Ροχίνγκια, ταξίδεψαν δια θαλάσσης από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, σε σύγκριση με μόλις 287 το 2021, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περίπου 119 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι σε αυτά τα ταξίδια.

Οι κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια υφίστανται εδώ και καιρό διακρίσεις και διώξεις στην πατρίδα τους, τη Ραχίν , στη δυτική Μιανμάρ, και περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού τους έχει καταφύγει στο γειτονικό Μπαγκλαντές μετά από μια βάναυση στρατιωτική καταστολή το 2017 που τώρα αποτελεί αντικείμενο δίκης με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα