ΑΘΗΝΑ
02:12
|
04.05.2024
Ο ΑΜΛΟ ζήτησε ζήτησε «να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Καστίγιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρεσβευτής του Μεξικού συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος παραπέμφθηκε την προηγούμενη μέρα από το Κογκρέσο και επιβεβαίωσε το αίτημα ασύλου που υποβλήθηκε στη χώρα της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράδ.

«Ο πρεσβευτής Πάμπλο Μονρόι μου αναφέρει από τη Λίμα ότι μπόρεσε να συναντηθεί στις 13:20 (19:20 GMT) με τον Πέδρο Καστίγιο στο Σωφρονιστικό Κέντρο. Τον βρήκε σωματικά καλά και παρέα με τον δικηγόρο του», ο διπλωμάτης ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Καστίγιο επικύρωσε το αίτημα ασύλου, το οποίο «παρελήφθη στην Πρεσβεία του Μεξικού νωρίς σήμερα το πρωί (02:00 π.μ. – 08:00 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε ο Εμπράρ στο μήνυμα στο οποίο επισύναψε ένα αντίγραφο του αιτήματος.

Ο Μαρσέλο Εμπράδ είπε ότι ο εκπρόσωπος της μεξικανικής διπλωματίας προχώρησε στην έναρξη διαβουλεύσεων με τις περουβιανές αρχές μετά από αίτημα του πρώην προέδρου, ο οποίος κρατείται και κατηγορείται για «εξέγερση».

Ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο (2021-2022) ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ότι διέταξε τη διάλυση του Κογκρέσου και τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης εξαίρεσης». Ωστόσο, μέλη του Κογκρέσου πραγματοποίησαν μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί την ίδια ημερομηνία και, με σαφή πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ του τερματισμού της θητείας του.

Ο Καστίγιο τηλεφώνησε στο γραφείο της Προεδρίας του Μεξικού την Τετάρτη για να ζητήσει άσυλο. Ωστόσο, τέθηκε υπό κράτηση πριν φτάσει στην πρεσβεία, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την Πέμπτη.

Ενημέρωσε τη μεξικανική κυβέρνηση «ότι επρόκειτο να ζητήσει άσυλο, ότι αν άνοιγαν την πόρτα της πρεσβείας (…), αλλά αμέσως μετά πήραν την πρεσβεία με αστυνομικούς και επίσης με πολίτες, περικύκλωσαν την πρεσβεία και μπορούσε ούτε να φύγει, τον κράτησαν αμέσως», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Βορειοαμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τον Πρέσβη του Μεξικού, Πάμπλο Μονρόι, ώστε «να του ανοίξουν την πόρτα της πρεσβείας, σύμφωνα με την παράδοσή μας στο άσυλο».

Ζήτησε επίσης «να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του (του Καστίγιο), να ενεργήσουν με αληθινή νομιμότητα, να προστατεύεται η οικογένειά του».

Το περουβιανό δικαστικό σώμα εξέδωσε αυτήν την Πέμπτη επταήμερη προφυλάκιση για το αδίκημα της εξέγερσης εναντίον του Καστίγιο για την απόπειρα διάλυσης του Περουβιανού Κογκρέσου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα