ΑΘΗΝΑ
11:50
|
03.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην ομάδα G20 ως μόνιμο μέλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην ομάδα G20 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ως μόνιμο μέλος, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπάιντεν θα κάνει την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντέβερμοντ, όταν ο Μπάιντεν θα συναντήσει προέδρους αφρικανικών χωρών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες αφρικανικές φωνές στις διεθνείς συνομιλίες που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ασφάλεια», δήλωσε ο Ντέβερμοντ.

Ο Ντέβερμοντ είπε ότι η κίνηση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, έρχεται μετά από αιτήματα του προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης και προέδρου της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

Η Νότια Αφρική είναι το μόνο μέλος της G20 από την Αφρική. Η ΑΕ αποτελείται από 55 κράτη μέλη.

«Είναι καιρός η Αφρική να έχει μόνιμες θέσεις στο τραπέζι σε διεθνείς οργανισμούς και πρωτοβουλίες», είπε ο Ντέβερμοντ, προσθέτοντας ότι η κίνηση βασίζεται στη στρατηγική της Ουάσιγκτον για την Υποσαχάρια Αφρική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν ένα νέο έγγραφο στρατηγικής για την υποσαχάρια Αφρική τον Αύγουστο, τονίζοντας τη σημασία της περιοχής, τις απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία και δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία με ομοϊδεάτες αφρικανικές χώρες.

Τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει τα πράγματα διαφορετικά για να βοηθήσει την Αφρική με τις ανάγκες της σε υποδομές και ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ήπειρο ως υποκείμενο γεωπολιτικής και μάλλον ως σημαντικό παράγοντα από μόνη της.

Η Αφρική χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για δρόμους, σιδηροδρόμους, φράγματα και ηλεκτρισμό και την τελευταία δεκαετία έχει λάβει τεράστια ποσά από την Κίνα, η οποία γενικά δεν συνδέει χρήματα με πολιτικές συνθήκες ή συνθήκες που σχετίζονται με τα δικαιώματα.

Η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τον κινεζικό δανεισμό ως ληστρικό και οδηγεί σε πιθανές παγίδες χρέους και έχει επικεντρωθεί στη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνει περισσότερη επιτάχυνση της βοήθειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικριθεί από ορισμένους ως απρόσεκτη για την Αφρική: ένα κοινό παράπονο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά ένα παράπονο που ηχεί πιο δυνατά από τότε που η Κίνα εμβάθυνε τις πολιτικές και οικονομικές της ρίζες στην ήπειρο.

Όμως ο Μπάιντεν έχει πάρει διαφορετικό τόνο από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαξίωσε ορισμένες αφρικανικές χώρες και απαγόρευσε τα ταξίδια σε έξι από αυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα