ΑΘΗΝΑ
21:46
|
03.05.2024
Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι προχώρησε στην δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που που συνεχίζονται στη χώρα εδώ και τρεις μήνες, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής της χώρας επειδή φέρεται να μην συμμορφώθηκε με τον υποχρεωτικό κώδικα ένδυσης του Ιράν για τις γυναίκες.

Πρόκειται για την δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή, καθώς την περασμένη Πέμπτη, η Τεχεράνη προχώρησε στην εκτέλεση του Μοχσέν Σεκάρι που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή φέρεται να επιτέθηκε, με μαχαίρι, σε αξιωματικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια αποκλεισμού ενός δρόμου στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan, ισχυρίστηκε ότι ο 23χρονος Ματζιντρεζα Ραχνάβαρντ, που εκτελέστηκε σήμερα Δευτέρα, μαχαίρωσε δύο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ, στις 17 Νοεμβρίου, στην πόλη Μασχάντ και τραυμάτισε άλλα τέσσερα και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες καταδικάστηκε από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Μασχάντ, με την κατηγορία της «μοχαρεμπέ», μια λέξη που στα φαρσί σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού».

Η εκτέλεση του Ματζιντρεζα Ραχνάβαρντ, λιγότερο από ένα μήνα αφότου φέρεται να επιτέθηκε και να δολοφόνησε με μαχαίρι δύο αξιωματούχους ασφαλείας, δείχνει την ταχύτητα με την οποία το Ιράν εκτελεί πλέον θανατικές ποινές για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών.  Τουλάχιστον 488 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δρουν στη χώρα, ενώ πάνω από 18.000 αναφέρεται πως έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα