ΑΘΗΝΑ
05:04
|
05.05.2024
Τον περασμένο μήνα, η Σεούλ άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα είναι «έτοιμη» και είναι πιθανό να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ Σου, αν και σχολίασε πως είναι «δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πότε» μπορεί να γίνει η δοκιμή. Ωστόσο, είπε, «μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι».

Ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές εδώ και χρόνια (η τελευταία έγινε το 2017, και η διεξαγωγή μιας τώρα θα θεωρείτο σημαντική κλιμάκωση της έντασης) έχει εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους τον τελευταίο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από τότε που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 2011.

Ο Χαν δήλωσε ότι η Σεούλ έχει πάντα «προετοιμασίες» για οποιαδήποτε πυρηνική επίδειξη ισχύος από τη βόρειο γείτονά της, αν και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή τι είδους απάντηση θα υπάρξει».

«Αλλά σαφώς και θα θέλαμε να έχουμε κάποιου είδους εκτεταμένες δυνατότητες αποτροπής, συμπεριλαμβανομένων επιλογών όλων των ειδών», είπε.

Τον περασμένο μήνα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να έχει την πλέον ισχυρή πυρηνική ικανότητα στον κόσμο. Περιέγραψε τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-17 ICBM ως το «ισχυρότερο στρατηγικό όπλο του κόσμου». Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τον πύραυλο νωρίτερα τον Νοέμβριο ως επίδειξη «συντριπτικής πυρηνικής αποτροπής» ενάντια στη «στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ» και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Μιλώντας στο Sky News, ο Χαν απέρριψε κάθε κριτική για τη σκληρή προσέγγιση της κυβέρνησής του στις διαπραγματεύσεις με τν Πιονγιάνγκ, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα στάση της Σεούλ έρχεται ως συνέχεις «μιας φυσικής πορείας για κάθε χώρα που αυξάνει το επίπεδο αυτοδυναμίας όσον αφορά την ασφάλεια».

«Θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη με τους όρους μας, όχι με όρους που υπαγορεύει η Βόρεια Κορέα», είπε.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, προέτρεψε την Κίνα να πιέσει τη Βόρεια Κορέα σε κατεύθυνση αποπυρηνικοποίησης, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και του ίδιου του Πεκίνου, καθώς οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα προσελκύουν περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή.

Ο Χαν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επέκρινε ευθέως την Κίνα, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να τη δει να γίνεται μια « χώρα που βασίζεται περισσότερο σε κανόνες και σέβεται τις καθολικές αξίες». Επιπλέον, ο Χαν διαμαρτυρήθηκε για τον αντίκτυπο της κινεζικής zero-Covid πολιτικής στην οικονομία της Νότιας Κορέας.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Σεούλ άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός της, εάν η σχέση με την Πιονγκγιάνγκ επιδεινωθεί περαιτέρω.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα