ΑΘΗΝΑ
04:15
|
04.05.2024
«Δεν έχω καμία σχέση με χρηματισμούς του Κατάρ», δηλώνει μέσω του δικηγόρου της για το QatarGate. Την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αθώα» δηλώνει η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο QatarGate. «Είμαι αθώα, δεν έχω καμία σχέση με χρηματισμού του Κατάρ», είπε στο OPEN ο δικηγόρος της οικογένειας στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε:  «Αυτή είναι η θέση της. Ρητά και κατηγορηματικά. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω γιατί απαγορεύεται. Σεβόμαστε το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα και πόσα βρέθηκαν τελικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω, διότι μίλησα με την αδελφή της, δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου εκεί ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω γιατί μου το είπε η αδελφή της κ. Μανταλένα Καϊλή. Μιλάτε τώρα για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα, εγώ ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε το διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

Στο μεταξύ την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή , όπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη». 

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας. 

Από την περασμένη Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό Σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του Εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Μετσόλα: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δεσμεύτηκε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα. «Θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία κατά μέτωπο, δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε η Μέτσολα ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμάμε να κρυώνουμε, παρά να μας πληρώνουν» είπε η Μαλτέζα πρόεδρος του ΕΚ. Η ίδια ενώ σημείωσε πως υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου για να κινήσει τη διαδικασία – παύση της θητείας της κ. Καϊλή ως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής.

Η Μέτσολα τόνισε ότι οι κακοήθεις δράστες έχουν χρησιμοποιήσει ΜΚΟ, βουλευτές, βοηθούς, και άλλους ως Δούρειους Ίππους, ενώ συμπλήρωσε πως οι υπηρεσίες του ΕΚ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά και συντονισμένα με τις αρχές.

Διαγραφή από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή διαγράφηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: μια απόφαση με άμεση ισχύ. Η ομάδα S&D επικαλέστηκε το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού, το οποίο καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν τα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα, θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε θέση ευθύνης και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε η ευρωομάδα.


Το S&D ζήτησε επίσης να διεξαχθεί επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτή την εβδομάδα για τη «διαφθορά από τις χώρες του Περσικού Κόλπου» και πρότεινε τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για ξένες παρεμβάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα