ΑΘΗΝΑ
08:33
|
28.04.2024
Η αστυνομία και ο στρατός θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των Περουβιανών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπολουάρτε. Τουλάχιστον έξι νεκροί διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση του Περού κήρυξε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών, αναστέλλοντας το δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα των Άνδεων. Είχε προηγηθεί κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στις νότιες περιοχές της χώρας, λόγω του ότι εκεί συγκεντρώνονται περισσότεροι υποστηρικτές του συλληφθέντος Καστίγιο.


«Η Εθνική Αστυνομία με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα διασφαλίσει σε όλη την εθνική επικράτεια τον έλεγχο της ατομικής περιουσίας και, κυρίως, των στρατηγικών υποδομών και την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Περουβιανών», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Οταρόλα Πενιαράνδα.

Ο Οταρόλα είπε ότι η διακήρυξη «σημαίνει την αναστολή των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι… της ελευθερίας κινήσεων». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η νέα πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, ζήτησε ηρεμία καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον αυτής και του Κογκρέσου που ανέτρεψε τον προκάτοχό της. Απαντώντας στο αίτημα για άμεσες εκλογές, πρότεινε ότι αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν από την προηγούμενη πρότασή της, η οποία φάνηκε να μην καλύπτει καθόλου τους διαδηλωτές.

«Το Περού δεν μπορεί να ξεχειλίσει αίμα», είπε η Μπολουάρτε, καθώς γνωστοποίησε σε δημοσιογράφους το σενάριο για γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, λίγο πριν από μια προγραμματισμένη ακρόαση, στην οποία θα αποφασιζόταν εάν ο Καστίγιο θα παραμείνει στη φυλακή για 18 μήνες, ενόσω οι αρχές συγκροτούν το κατηγορητήριο εναντίον του. Η ακρόαση αναβλήθηκε, επειδή ο Καστίγιο αρνήθηκε να συμμετάσχει.

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω αδερφές και αδέρφια (είναι) να παραμείνετε ήρεμοι», είπε η Μπολουάρτε. «Έχουμε ζήσει ήδη αυτή την εμπειρία στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και πιστεύω ότι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτή την οδυνηρή ιστορία».

Εν τω μεταξύ, οι περουβιανές αρχές έχουν παραδεχθεί το θάνατο έξι διαδηλωτών και αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλύσει τα συνήθη σημεία συγκεντρώσεων, όπως η εμβληματική Plaza San Martin της Λίμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα