Δικαστήριο στο Περού απέρριψε το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία», μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Ο καθαιρεθείς Καστίγιο αναμένεται να παραμείνει προφυλακισμένος.
Ο δικαστής Σέσαρ Σαν Μαρτίν έκρινε «αβάσιμη» την προσφυγή της υπεράσπισης του πρώην προέδρου, που παύθηκε από το Κογκρέσο και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου. Η ετυμηγορία αναμεταδόθηκε απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του Περού.
Ο δικαστής διευκρίνισε πως η αποτυχία του «πραξικοπήματος» που αποπειράθηκε ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν τον απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες του. Ο πρώην πρόεδρος είπε δημόσια ότι ήθελε να σχηματίσει «κυβέρνηση εξαίρεσης», ότι με άλλα λόγια εννοούσε να προχωρήσει σε εκτροπή από «τη συνταγματική τάξη». Ακόμη, στη δικαστική απόφαση, ο κ. Καστίγιο χαρακτηρίζεται ύποπτος φυγής, αφού επιδίωξε να υποβάλει αίτημα στην πρεσβεία του Μεξικού για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το δικαστήριο θεωρεί πως το έγκλημα της στάσης είναι αδίκημα «του κοινού (ποινικού) δικαίου», κατά συνέπεια δεν απαιτείται προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, όπως επιχειρηματολογούσε η υπεράσπιση.
Την 7η Δεκεμβρίου ο 53χρονος πρώην πρόεδρος, που εξελέγη υποστηριζόμενος από το αριστερό Peru Libre, διέταξε τη διάλυση του κοινοβουλίου. Όμως οι εντολές του δεν εφαρμόστηκαν ούτε από τον στρατό, ούτε από κανέναν άλλο θεσμό, κι αργότερα την ίδια ημέρα τα μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε ψηφοφορία υπέρ της απαλλαγής του αρχηγού του κράτους από τα καθήκοντά του για «ηθική ακαταλληλότητα».
Ο Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από τους σωματοφύλακές του και προφυλακίστηκε, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας. Η προφυλάκισή του τυπικά θα τερματιζόταν σήμερα, όμως η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει την παράτασή της πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα), κατά τη δικαστική πηγή. Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου στο Περού κατακλύζει τους δρόμους για τη νέα πολιτική κρίση στη χώρα.
Στην πόλη Κούσκο οι διαδηλωτές καλούν σε επ’ αόριστον απεργία κατά της νέας «προέδρου» Ντίνα Μπολουάρτε και του Κογκρέσου. Ο λαός ζητά τη διενέργεια εκλογών τώρα ενώ η Πρόεδρος δηλώνει ότι σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών έως τον Απρίλιο του 2024.