ΑΘΗΝΑ
03:35
|
08.05.2024
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Σλοβακίας προσφέρθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εάν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αποσύρει την πρόταση μομφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος OLANO της Σλοβακίας προσφέρθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών την Πέμπτη, εάν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αποσύρει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και στηρίξει τα δημοσιονομικά του σχέδια.

«Προσφέρω (το κόμμα της αντιπολίτευσης) στη SaS την παραίτησή μου», είπε ο Ιγκόρ Μάτοβιτς σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. «Η προσφορά μου ισχύει εάν η SaS αποσύρει την πρόταση μομφής και υποστηρίξει την πρόταση του κρατικού προϋπολογισμού (2023)».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σλοβακίας αντιμετωπίζει μεγάλη πιθανότητα να πέσει σε ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη.

Οι νομοθέτες είχαν καθυστερήσει την ψηφοφορία από την Τρίτη, δίνοντας χρόνο στον Πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ και στο αφεντικό του κόμματος Μάτοβιτς να κερδίσουν τις απαραίτητες ψήφους από ανεξάρτητους ή να διαπραγματευτούν επιλογές εξόδου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία το 2020, αλλά έχασε την πλειοψηφία του τον Σεπτέμβριο, όταν η SaS παραιτήθηκε από την κυβέρνηση λόγω διαμάχης με τον Μάτοβιτς.

Η διεξαγωγή εκλογών πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις αρχές του 2024 θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξη της Σλοβακίας στη γειτονική Ουκρανία, ιδιαίτερα εάν φέρει στην εξουσία την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία ηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις και απορρίπτει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ελευθεριακού SaS, επέκριναν την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος και τις τιμές της ενέργειας.Η πολιτική σύγκρουση μετά την αποχώρηση της SaS από την κυβέρνηση εμπόδισε την κυβέρνηση του Χέγκερ να κερδίσει υποστήριξη για ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει δαπάνες για την αντιστάθμιση του αντίκτυπου της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Ο Μάτοβιτς είχε ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι πέρυσι, προτού μια προηγούμενη διαμάχη με τον αρχηγό του κόμματος SaS, Ρίτσαρντ Σούλικ, τον ανάγκασε να ανταλλάξει δουλειά με τον συνάδελφο του κόμματος Χέγκερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα