ΑΘΗΝΑ
16:57
|
07.05.2024
Νομικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η έδρα της Σοβιετικής Ένωσης να μην ανήκει στην Μόσχα... αλλά στο Κίεβο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο που προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αιτηθεί την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσαν δύο Αμερικανοί βουλευτές.

Σύμφωνα με την πρόταση, του Δημοκρατικού Στίβεν Κοέν από το Τενεσί και του Ρεπουμπλικανού Τζο Γουίλσον από την Νότια Καρολίνα, η Ρωσία διέπραξε «κατάφωρες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης ψηφοφορίας προσάρτησης για τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, της διάπραξης θηριωδιών σε πόλεις της Ουκρανίας, της δημιουργίας κινδύνων για τον εφοδιασμό τροφίμων στον κόσμο και της εξαπόλυσης πυρηνικής απειλής».

Η Ουκρανία έχει επίσης, από την πλευρά της, υποστηρίξει την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ δεν περιέχει καμία διάταξη για την απομάκρυνση μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το μόνο που προβλέπεται είναι η πλήρης αποβολή μιας χώρας από τον Οργανισμό κάτι που για να επιτευχθεί απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γενική Συνέλευση, συμπεριλαμβανομένης της ομόφωνης συγκατάθεσης του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που στην περίπτωση της Ρωσίας είναι ανέφικτο, λόγω της ψήφου της Μόσχας, αλλά και του Πεκίνου, στο Συμβούλιο.

Όσο αφορά στο σχέδιο των δύο βουλευτών, αν και τα ψηφίσματα του Κογκρέσου δεν είναι δεσμευτικοί νόμοι, η κίνηση ενισχύει τις σκέψεις, τόσο στο Καπιτώλιο όσο και εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το πώς θα περιοριστεί η ρωσική επιρροή.

Το ψήφισμα προωθεί μια προηγούμενη προσπάθεια της Επιτροπής του Ελσίνκι -η οποία δημιουργήθηκε το 1975 ως μέρος ενός νόμου των ΗΠΑ που εδραίωσε τη σύντομη ύφεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης- καλώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει μια διαδικασία για την αφαίρεση της έδρας της Ρωσίας στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ.

Μια – φαινομενικά παράλογη έως φαιδρή- ιδέα, που υποστηρίζεται από την επιτροπή καθώς και από ορισμένους νομικούς, επιδιώκει να αμφισβητήσει το καθεστώς της Ρωσίας ως κληρονόμου της έδρας της Σοβιετικής Ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως ένας από τους αρχικούς υπογράφοντες της συνθήκης που ίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση, μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, το Κίεβο θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι το μόνο διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης που δεν παραβίασε κατάφωρα τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να ζητήσει διαπιστευτήρια για την έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς η απόφαση για τα διαπιστευτήρια αποτελεί ένα διαδικαστικό ζήτημα, θα απαιτούσε μόνο εννέα από τα 15 μέλη του συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της Ουκρανίας, υποστήριζει ο Τόμας Γκραντ, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η σκοπιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Και τρεις δεκαετίες αφότου η Ρωσία ανέλαβε την έδρα της Σοβιετικής Ένωσης, η αμφισβήτηση ενός τέτοιου προηγούμενου θα μπορούσε επίσης να αποδειχτεί μια δύσκολη μάχη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα