ΑΘΗΝΑ
20:00
|
05.05.2024
Στη Σλοβακία τους αντικαταστήσαμε με Patriot και το επισημάναμε. Σε άλλες περιπτώσεις το κάνουμε χωρίς να το συζητάμε δημόσια, απάντησε ο Νεντ Πράις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σιβυλλικός ήταν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αντικαταστήσουν τους S-300 της Κρήτης με Patriot, αν η Αθήνα αποφασίσει να στείλει τους πρώτους στο Κίεβο, πληροφορία που διακινείται εδώ και καιρό και προκάλεσε χθες την έντονη οργή της Μόσχας.

Χωρίς να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα ο Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε πως κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της τι θα προσφέρει στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμώντας αυτές τις κινήσεις στηρίζει τις χώρες που ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο, κάποιες φορές ανοιχτά – όπως στην περίπτωση της Σλοβακίας όπου διέθεσαν Patriot προς αντικατάσταση των S-300 και κάποιες φορές «χωρίς να το συζητούν δημόσια».

Απαντώντας σε ερώτηση της ελληνικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, ο κ. Πράις απάντησε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη «βαθιά απειλή» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος. «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας φυσικά– το αναγνωρίζουν επίσης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, για να βοηθήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία.

Όσο αφορά στην διάθεση οπλισμού στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προσφέρει στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «εκτιμά τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει επιδείξει την υποστήριξή της».

«Υπήρξαν στιγμές – και μερικές φορές τις έχουμε επισημάνει δημόσια. ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει ένα σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Μπορέσαμε να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε αυτή τη συνεισφορά καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε τόσο δημόσια. Αλλά εξετάζουμε τρόπους, είτε μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία –τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτής της κυβέρνησης– ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να προσφέρουμε σε άλλες χώρες. Μπορούν με τη σειρά τους να παρέχουν τα προϊόντα τους και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα