ΑΘΗΝΑ
08:05
|
25.04.2024
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκτιμά ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί και θα περάσει καιρός μέχρι να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για ειρήνευση στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει αποτελεσματικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία «στο άμεσο μέλλον».

«Δεν είμαι αισιόδοξος για την πιθανότητα αποτελεσματικών ειρηνευτικών συνομιλιών στο άμεσο μέλλον. Πιστεύω ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα συνεχιστεί και νομίζω ότι θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε (για) μια στιγμή κατά την οποία θα γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Δεν τις βλέπω στον άμεσο ορίζοντα», είπε.

«Μας ενδιαφέρει πολύ να επιταχυνθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και ειδικά όταν πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα — και οι δύο πλευρές (της σύγκρουσης) γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό», ανέφερε.

«Επομένως, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι, προσφέροντας πλατφόρμες διαλόγου για αυτές τις πτυχές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες ότι μια πραγματική ειρηνευτική διαπραγμάτευση θα ήταν δυνατή στο άμεσο μέλλον», είπε ο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Έχουμε δει μια τεράστια κλιμάκωση ήδη με τον σφοδρό βομβαρδισμό της ηλεκτρικής υποδομής, ο οποίος, φυσικά, έχει δραματικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών αυτή τη στιγμή… Άρα, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε περισσότερο για κλιμάκωση».

«Η θέση μου είναι πολύ σαφής. Δεν υπάρχει ποτέ στρατιωτική λύση για αυτά τα προβλήματα. Αλλά είναι σημαντικό μια λύση να είναι σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι θετικό μπορεί να συμβεί το 2023.

«Όταν είπα ότι δεν βλέπω πιθανότητες για μια πραγματική ειρηνευτική διαπραγμάτευση στον άμεσο ορίζοντα, δεν εννοούσα ολόκληρο το 2023. Ελπίζω ακράδαντα ότι, το 2023, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία», είπε.

Οι συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, για τη ρωσική κοινωνία και οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία είναι λόγοι για τον κόσμο να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική λύση πριν από το τέλος του 2023, ανέφερε ο Γκουτέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα