Στην αποψινή του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανότατα θα ζητήσει να δοθούν στη χώρα του ορισμένα από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS (Army Tactical Missile Systems), σύμφωνα με όσα ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Politico.
«Χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να μπορέσει να προλάβει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση», δήλωσε στο Politico ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη για να διατηρήσει την κυβέρνησή του σε λειτουργία και γνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει για αυτά τα θέματα αυτή την εβδομάδα».
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις και μίλησαν στο Politico, εκτιμάται ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία σκοπεύει να ζητήσει συστήματα ATACMS, τα οποία έχουν βεληνεκές 300 περίπου χιλιομέτρων, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη στάση τους για το θέμα, αφού σε προηγούμενη φάση έχουν απορρίψει την αποστολή ATACMS, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος και την πιθανότητα να προκληθεί η Μόσχα να χρησιμοποιήσει περισσότερα και ισχυρότερα όπλα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με ύψος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας Patriot και κιτ πυρομαχικών JDAM. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολικό αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων και περαιτέρω πυρομαχικά από τα αμερικανικά αποθέματα.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα δεν θα έχει τελικά καμία επίδραση στην έκβαση της σύγκρουσης και θα οδηγήσει μόνο στην παράταση των εχθροπραξιών και σε μεγαλύτερη αιματοχυσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε δυτικά οπλικά συστήματα, όπως οι συστοιχίες Patriot, θα γίνουν αναμφίβολα στόχος των ρωσικών δυνάμεων, εάν αναπτυχθούν στην Ουκρανία. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι τέτοια όπλα και τα πληρώματά τους θα ήταν νόμιμοι στόχοι.